Glečeri na planini Monte Rosa nestaju

Tim geologa prati smanjenje glečera na planini Monte Rosa. Upozoravaju da bi glečeri na toj planini mogli potpuno nestati za nekoliko decenija. Monte Rosa je druga najviša planina u Alpama i omiljeno je mjesto mnogih skijaša i bordera.

Monte Rosa, vrh na granici Italije i Švicarske, gubi glečere. Nekad poznata po snježnim vrhovima i padinama, sada je jedno od najistraživanijih i najdokumentiranijih područja na Alpama zbog klimatskih promjena.

“Ovdje možemo vidjeti glečere koji su se, poput drugih na Alpama, u posljednjih deset godina znatno smanjili”, kazao je Roberto Seppi, geolog sa Univerziteta Pavia.

Otapanje glečera na Alpama i širom svijeta smanjuje velike rezerve slatke vode. To je veliki problem za ljude koji u potpunosti zavise od vode iz glečera. Neki od najviših dijelova Alpa prekriveni su glečerima, a ispod njih se nalaze stjenovite krhotine. Debeli sloj ovih stijena može poslužiti kao barijera, usporavajući topljenje. Područja gdje su krhotine tanje odbijaju manje sunčevih zraka, a više apsorbiraju, što ubrzava topljenje.

Veliki udarac

Prema istraživanju Milanskog univerziteta, a u saradnji s Italijanskim komitetom za glečere, u posljednjih 50 godina površina italijanskih glečera se smanjila za otprilike 30 posto, s više od 500 na 400 kvadratnih kilometara.

“Svjedoci smo značajnog smanjenja debljine leda, nekoliko metara godišnje. Ove godine i nekoliko centimetara dnevno”, ističe geolog Giovanni Mortara iz Nacionalnog vijeća za istraživanje.

Mortara je zabrinut za budućnost naraštaja koji bi mogli svjedočiti potpuno drugom scenariju. Postoji mogućnost da više neće biti leda ili će ga biti vrlo malo u najvišim predjelima. Planinari i dalje mogu praviti ture kroz staze s mnogo šuma i alpskih pašnjaka. Dugoročna prognoza međuvladinog Panela za klimatske promjene predviđa povećanje temperature između jedan i pet stepeni do kraja stoljeća.

Nestanak glečera bio bi veliki udarac. Izvor su vode koja se sliva u rijeke u ljetnom periodu. Njihov nestanak ili smanjenje može dovesti do suša i štetnih posljedica za poljoprivredu. Topljenje leda moglo bi izazvati i povećanje broja odrona.

Izvor: Al Jazeera i agencije