Zaključci na G20: Borba protiv terorizma i nezaposlenosti

Grupa 20 najrazvijenijih država G20 završila je samit u Antaliji donošenjem zaključaka o aktualnim svjetskim problemima, posebno o terorizmu, izbjegličkoj krizi i klimatskim promjenama.

„Ostajemo ujedinjeni u borbi protiv terorizma“, objavili su čelnici G20 osudivši „gnusne“ napade u Parizu u petak i u Ankari prošlog mjeseca.

Obećali su akcije kojima je cilj zaustaviti financiranje terorista, ojačati granične kontrole i sigurnost zračnog prometa te razmjenu obavještajnih podataka.

„Razmjeri izbjegličke krize globalni su problem s ogromnim humanitarnim, političkim, društvenim i ekonomskim posljedicama“, složili su se čelnici.

Obavezali su se da će bolje zaštititi i pomoći izbjeglicama i naglasili da sve države moraju podnijeti dio tereta. Zvaničnici su također naglasili važnost postizanja „političkog rješenja sukoba“, ne navodeći pojedinosti.

„Globalni ekonomski rast je neujednačen i ne ispunjava naša očekivanja“, kazali su čelnici.

Članice G20 ostaju predane cilju rasta njihovog ukupnog BDP-a za dva posto do 2018., u odnosu na 2013., za kojom zaostaju za više od trećinu.

„Rastuća nejednakost u nekim zemljama predstavlja rizik za društvenu koheziju i dobrobit građana“, zaključili su čelnici.

Kažu da žele stvoriti „više radnih mjesta, naročito onih boljih“ i do 2025. za 15 posto smanjiti udio mladih „među onima kojima prijeti rizik trajne isključenosti iz tržišta rada“.

Lideri G20 podržali su zajednički akcijski plan za sprečavanje izbjegavanja plaćanja korporativnih poreza kako bi se „postigao globalno pošten i moderan međunarodni porezni sistem“. Cilj je da firme plaćaju porez tamo gdje ostvaruju profit i investicije. U tom smislu, nacionalne porezne vlasti će pojačati razmjenu poreznih i bankarskih podataka.

Čelnici su potvrdili predanost cilju da se porast globalne temperature ograniči na manje od dva stepena Celzijusa i da se postigne pravno obvezujući sporazum na klimatskom samitu u Parizu idućeg mjeseca.

„Sporazum iz Pariza mora biti pošten, uravnotežen, ambiciozan, dugoročan i dinamičan“, rekli su ne navodeći kako će se pratiti ispunjavanje dogovora.

U zaključcima se također ne spominju planovi da se zemljama u razvoju od 2020. pomogne sa 100 miliona eura godišnje da ublaže učinke klimatskih promjena.

Pitanje sigurnosti

Napadi u Parizu su nametnuli pitanje sigurnosti kao ključno i na samitu G20 koji se održava u turskoj Antaliji.

Svjetski lideri pozivaju na bolju saradnju i koordinaciju u borbi protiv ISIL-a.

Napadi u Francuskoj zasjenili su sve druge teme skupa, izvorno posvećenog ekonomiji, a pitanje sigurnosti obilježava i bilateralne susrete.

Potreba saradnje, čini se, premošćava razmirice u odnosima zapada i Rusije.

“Jasno mi je da moramo raditi zajedno kako bismo suzbili ovaj val terorizma koji prijeti Britaniji, Rusiji i svima nama“, kazao je britanski premijer David Cameron.

Sličan je stav i ruskog predsjednika.

“Tragični događaji u Francuskoj dokazuju da trebamo uraditi ono što smo trebali uraditi davno – ujediniti napore u suzbijanju takvog zla kakav je terorizam“, istakao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Slične teme razgovora su bile i između Putina i njemačke kancelarke Angele Merkel.

Ona naglašava važnost aktivnosti na svim poljima, ne samo bojnom.

“Jedinstveni smo u stavu da nije dovoljan vojni odgovor, već sveobuhvatniji pristup, što je jedini način za rješenje problema. Čuli smo i dobre vijesti ovdje, da se intenzivno i zajedno radi na međunarodnom planu – praćenje internetske komunikacije. Kod velikog broja je utvrđeno, i to je sada važno, da su imali finansijske veze. Novčane tokove terorista treba zaustaviti“, zaključila je njemačka kancelarka.

Obama: Nastavak saradnje

Američki predsjednik Barack Obama istakao je kako postoji nova strategija koja podrazumijeva pritisak na ISIL zračnim udarima.

„Također na terenu imamo jedinice koje pružaju pomoć iračkim i sirijskim snagama, vršimo napade protiv važnih meta. Nedavno je izvršen napad na osobu koja je bila na videosnimku koji je prikazivao egzekucije. Znači ne djelujemo samo u Iraku i Siriji već i šire“, kazao je on.

Obama je istakao kako se na vojnom frontu nastavljaju dosadašnje akcije SAD-e i saveznika, te kako je ovlastio i rad specijalnih snaga koje mogu poboljšati koordinaciju.

„Vlada SAD nastavlja sarađivati sa europskim partnerima i šire i radimo protiv svake terorističke mreže. Na diplomatskom frontu radimo stalno kako bi mogli okupiti sve strane i kako bi postali svjesni kako u Siriji postoji umjerena opozicija koja može biti oslonac za tranzicijsku vladu. Također kontaktiramo sa Rusijom i Iranom kako bi bili saglasni da prijetnja ISIL-a svima prijeti.“

Obama je istakao kako za sve ovo treba vremena, te da su mnogi nakon napada u Parizu predlagali ono što SAD i saveznici već rade, te kako je jedini izuzetak tome prijedlog da SAD pošalje veliki broj trupa na teren.

„Treba znati da imamo najbolju vojsku na svijetu i najbolje stratege, održavamo veliki broj sastanaka kako bi razgovarali o raznim temama. Moji savjetnici i ja imamo isti stav– to [slanje trupa] bi bilo greška. Ne zato što vojska ne može umarširati u neke gradove i privremeno protjerati ISIL već i što bi vidjeli ono što je bilo ranije – ako lokalne vlasti ne budu posvećeni inkluzivnoj vladi koja se bori protiv ekstremista oni se vraćaju“, ističe lider SAD-a.

„Ako pretpostavimo da pošaljemo trupe u Siriju, šta bi se onda desilo u slučaju plana napada iz Jemena, Libije ili neke druge države? Da li bi i tamo slali trupe? Strategija mora biti održiva, mora se bazirati na eliminisanje meta i ISIL-a na terenu, te jačanje sirijskih iračkih i kurdskih snaga koje su spremne za borbu. Moramo stvarati više partnerstbva koji bi radili na tome.“

Kanali finansiranja i ‘teroristička propaganda’

Prethodno je objavljen nacrt izjave u kojem se navodi da će zemlje G20 donijeti mjere protiv “pojačanog kolanja stranih terorista”, od “nadzora granice” do “pojačanja sigurnosti u zračnom prometu”

Među tim mjerama predsjednici država i vlada predviđaju “razmjenu operativnih informacija, kontrolu granica radi otkrivanja kretanja, preventivne mjere i prikladan pravosudni odgovor. Sarađivat ćemo kako bismo pojačali sigurnost u međunarodnom zračnom prometu”, navodi se u tom tekstu koji se treba objaviti na samitu u Antaliji, na jugu Turske.

U nacrtu izjave osuđuju se “gnusni” napadi koji su se u petak dogodili u Parizu i napadi u Ankari 10. oktobra, ali se izričito ne spominje nijedna skupina ni teroristička organizacija, prenosi Hina.

Zemlje G20, u tekstu koji predsjednici država i vlada još nisu potvrdili, ističu da je nužno presjeći kanale financiranja terorizma i suzbiti “terorističku propagandu”, posebno na internetu.

“Borba protiv terorizma je glavna zadaća” za dvadeset svjetskih sila, čiji su se čelnici u nedjelju i ponedjeljak okupili u tom turskom ljetovalištu, opet po tom nacrtu izjave.

Borba protiv terorizma je već bila uvrštena na dnevni red susreta, ali se nakon napada u petak u Parizu, u kojima je poginulo 129 ljudi, nametnula kao glavna tema.

Izvor: Al Jazeera i agencije