Zapad odbacio ruski plan za Siriju

U sirijskom ratu, koji je počeo 2011. godine, poginulo je više od 250.000 ljudi (EPA)

Ruski plan o političkoj tranziciji u Siriji neće biti na dnevnom redu međunarodnog sastanka, koji će se održati u subotu u Beču, izjavio je britanski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima Matthew Rycroft.

Rusija je u UN-u podijelila dokument za okončanje skoro petogodišnjeg sirijskog sukoba u kojem predlaže sastavljanje novog ustava za osamnaest mjeseci, njegovo stavljanje na referendum i, poslije toga, organiziranje predsjedničkih izbora, javljaju agencije.

Moskva je prijedlog u osam točaka izradila uoči druge runde multilateralnih pregovora o Siriji u Beču ovoga tjedna.

U prijedlogu stoji da bi se zaraćene strane trebale dogovoriti o konkretnim koracima na nekoj budućoj konferenciji u organizaciji UN-a.

“Znamo za taj plan, ali to neće biti u centru pažnje sastanka u Beču posvećenom Siriji”, rekao je Rycroft.

‘Na brzinu sastavljen prijedlog’

Agencija AFP je javila kako je još nekoliko zapadnih zemalja odbilo ruski plan jer “nije jasno definirana sudbina sirijskog predsjednika Bashara al- Assada”.

Prema mišljenju jednog diplomate u UN-u, ruski prijedlog je “na brzinu sastavljen”.

U ruskom dokumentu, u čiji je sadržaj agencija AP imala uvid, ne spominje se odlazak sirijskog predsjednika tijekom tranzicije, što je ključni zahtjev opozicije i zapadnih zemalja.

Predstavnici 17 zemalja, među kojima su SAD, Rusija, Francuska i Iran sastali su se krajem listopada u Beču gdje su razmotrene mogućnosti političkog rješavanja oružanog sukoba u Siriji, koji je počeo 2011. godine i u kojem je poginulo više od 250.000 ljudi. Nastavak razgovora najavljen je za subotu.

Rusija i Iran su glavni Assadovi saveznici u gotovo petogodišnjem ratu u Siriji. SAD, zaljevske zemlje i Turska kažu da Assad mora otići s vlasti da bi zemljom ponovno zavladao mir.

Izvor: Agencije