Otok na kojem se sudaraju profit i siromaštvo

Grčki otoci nekad su bili popularno turističko odredište, gdje su brojni stranci provodili dane odmarajući se na suncu. No, s dolaskom stotina hiljada izbjeglica, i to se promijenilo. Brojne trgovine i restorani sada nastoje zadovoljiti njihove potrebe.

Prizor pun proturječja. Jedno do drugog – novac i bijeda, profit i siromaštvo.

“Brojne firme na Lezbosu bile su pred zatvaranjem. Ovo ih je sačuvalo”, kaže Stratoula Fokianou, prodavačica hrane.

Izbjeglice stoje u redu da potroše ono malo novca što imaju. Lokalni trgovci i ugostitelji prilagodili su se novim potrebama. 

Sendviči su možda jednostavni, ali su jelovnici na raznim jezicima. Ipak, ovo poslovanje u uvjetima krize ostavlja gorak okus i u ustima onih koji profitiraju.

Marija je sretna što može nešto zaraditi prodajući SIM kartice, ali osjećaji su joj pomiješani.

Na jelovniku bliskoistočna hrana

“Svi ih iskorištavaju. Jadni ljudi. Svi su profitirali na njima. Ova ulica nekad je bila pusta. To vam dovoljno govori. Sad kao da je vašar”, kaže Marija.

U Mitilniju, glavnom gradu Lezbosa, jedan restoran ne samo da ima jelovnike na arapskom jeziku, nego služi i bliskoistočna jela.

Danas svojim mušterijama, pretežno Sirijcima, nudi jela iz njihove domovine. Vlasnik restorana Evaggelos Asvestas tvrdi da je korist obostrana.

“Trebamo prihvatiti te ljude i pružiti im svaku moguću podršku. Postoji razlika između zarade od časnog i poštenog rada i izrabljivanja”, kaže Asvestas.

Nedaleko odatle, izbjeglice ne dobivaju mnogo – ni utjehe, ni hrane.

“Cijene su izuzetno visoke, ali opet su trgovine prepune”, kaže Ibrahim Khalil, izbjeglica iz Iraka i dodaje kako neki lokalni trgovci zarađuju na patnji izbjeglica.

Većina izbjeglica s kojima smo razgovarali spava na parkingu. Kažu da cijene nisu problem, jer svakako nemaju dovoljno novca da hranu kupuju u trgovinama ili u restoranima.

Mnogi vele kako je novac koji su ponijeli uveliko potrošen. Ipak, i u ovim teškim trenucima neki od njih odlučni su da se malo oraspolože.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera