Dan žalosti u Rusiji zbog pada aviona

U Rusiji je danas dan žalosti povodom pogibije 224 putnika i članova posade ruskog aviona koji se srušio nad egipatskim poluostrvom Sinaj, a u Sankt Peterburgu, odakle je većina poginulih putnika, bit će više dana žalosti koji će trajati dok se ne sahrane sve žrtve, prenose agencije.

U Sankt Peterburgu, odakle su bila čak 147 putnika, bit će više dana žalosti, izjavio je zamjenik gradonačelnika tog grada Igor Albin.

„Ono što se dogodilo porodicama naših državljana i građana Sankt Peterburga predstavlja veliki i nenadoknadiv gubitak. Žalovanje će u našem gradu, iz očitih razloga, trajati više danas pošto je potrebno organizirati sahrane i sve ostale memorijalne događaje, kao i sistem podrške porodicama žrtava“, rekao je Albin, a prenela agencija Tas s.

Albin je dodao kako je među 224 putnika i članova posade ruskog putničkog aviona, poginulih u nesreći bilo je 25 djece. Jučer su, ruske vlasti saopštile su da se u avionu A321 nalazilo 27 djece, prenosi Tas s.

Gradonačelnik Sankt Peterburga Georgij Poltavčenko je ranije rekao da će u tom gradu biti proglašeni dodatni dani žalosti, sve dok traju sahrane žrtava nesreće.

Prema posljednjim podacima, u avionu kompanije Kogalimavia, odnosno MetroJet, bilo je 214 ruskih državljana, od čega 147 njih iz Sankt Peterburga, kao i nekoliko državljana Ukrajine i Bjelorusije.

Nastavljena potraga

Egipatski spasilački timovi danas su nastavili tražiti tijela putnika, pri čemu je potraga proširena nakon što su tokom jučerašnjeg dana tijela pronađena na području od čak osam kvadratnih kilometara.

Jedan vojni oficir, koji pomaže u potrazi, rekao je za agenciju AFP da su spasioci do sada pronašli tijela 163 od ukupno 224 putnika i članova posade koji su se nalazili u avionu Airbus 321, koji se srušio nedugo poslije polijetanja jučer ujutro iz ljetovališta Sharm el-Sheik.

Spasioci su odlučili proširiti područje na kojem se provodi potraga na 15 kvadratnih kilometara, rekao je vojni oficir, koji je želio ostati anoniman.

„Pronašli smo tijelo jedne trogodišnje djevojčice osam kilometara od mjesta na kojem je pronađena olupina aviona“, rekao je on, dodajući da veliki broj pronađenih tijela nema udove.

U međuvremenu su na mjesto udesa stigli i ruski istražitelji, kojima će biti dopušten pristup olupini aviona u udaljenom dijelu poluotoka Sinaj, javljaju agencije.

U delegaciji su ruski ministar za saobraćaj i šef vladine komisije koja istražuje nesreću Maksim Sokolov, ministar za vanredne situacije Vladimir Puškov i šef Federalne agencije za zračni saobraćaj (Rosavijacija), Aleksandar Neradko.

Istražni organi su pronašli crnu kutiju iz aviona, a Vlada u Kairu je navela da se njen sadržaj analizira kako bi se utvrdio uzrok pada aviona. I egipatski i ruski zvaničnici su izrazili sumnju u tvrdnje ogranka oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) da su oni oborili avion.

Izvor: Al Jazeera i agencije