NATO: Rusija u Siriji testira svoje najmodernije oružje

Stoltenberg je rekao kako su ministri odbrane NATO-a raspravljali o eskalaciji ruske vojne akcije u Siriji (AP)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je kako Rusija testira „nešto od svoga najmodernijeg oružja u Siriji, koristeći svoju veliku angažiranost u ovoj bliskoistočnoj državi.

„Ono što se dešava u Siriji je, naravno, od velike važnosti za NATO jer sada vidimo da Rusija tamo provjerava nešto od svog najmodernijeg naoružanja“, istakao je Stoltenberg u sjedištu NATO-a u Briselu, gdje su se sastali ministri odbrane članica Alijanse.

Dodao je kako je također zabrinut zbog povećanja snaga Rusije i njenim nedavnim upadima u zračni prostor NATO-a, prenose agencije.

Stoltenberg je rekao kako su ministri odbrane NATO-a raspravljali o eskalaciji ruske vojne akcije u Siriji i složili se kako situacija izaziva „veliku zabrinutost“.

„Pozivam rusiju da igra konstruktivnu ulogu u borbi protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL). No, ruski potezi i podrška režimu nisu od pomoći“, istakao je.

Velika ofanziva

Rusija zračnim napadima pruža podršku sirijskoj Vladi koja se bori za kontrolu nad teritorijom od strateškog značaja na sjeveru države. No, pobunjeničke grupe u pokrajini Hama se ne predaju, javila je reporterka Al Jazeere Zeina Khodr.

Sirijska vojska je krenula u ofanzivu, pojačanja se šalju na prve linije fronta, na sjever pokrajine Hama. Riječ je o koordiniranom napadu na opozicione snage, u koji su uključene i sirijska i ruska vojska.

Ruski vojni avioni iz zraka pružaju podršku snagama sirijskog režima koje ulaze sve dublje u ovu, strateški važnu, teritoriju. Ovo je prvi zajednički napad zračnih i kopnenih snaga od kada je Rusija, prije više od sedmicu dana, počela operaciju u Siriji.

„Danas su sirijske oružane snage počele sveobuhvatni napad s ciljem eliminacije terorističkih grupa i oslobađanja oblasti i gradova koje su pustošili i u kojima su činili zločine“, kaže Ali Ayoub, načelnik Generalštaba sirijske vojske.

Pomoć iz zraka

Komandanti sirijske vojske kažu da su im ruski zračni napadi pomogli i oslabili neprijatelja, dok se na terenu opozicija ne predaje. Pojedine grupe, poput one kojoj pomažu Sjedinjene Američke Države, koriste američke protivtenkovske projektile kako bi zaustavile napredovanje režima.

Pripadnici druge pobunjeničke brigade, Ahrar al-Sham, vraćaju se na front u tenku zaplijenjenom od sirijske vojske.

„Sa svim grupama smo postigli dogovor da se zajedno rasporedimo na položajima i svi su spremni da slijede naše naredbe”, kaže Sheikh Moussa, komandant brigade Ahrar al-Sham.

Na području Hame djeluje više opozicionih grupa. Možda dijele isti cilj – svrgavanje režima, ali nemaju istu ideologiju. Međutim, za sada su nesuglasice i razlike ostavile po strani kako bi se borile protiv, kako je nazivaju, ruske okupacije.

Izvor: Al Jazeera i agencije