Ruske rakete pogodile štabove ISIL-a

Pogođena postrojenja ISIL-a za proizvodnju granata, komandni centri, skladišta municije i kampovi (EPA)

Ruske krstareće rakete ispaljene sa četiri vojna broda u Kaspijskom moru pogodile su infrastrukturu grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji, potvrdilo je u četvrtak rusko Ministarstvo odbrane.

Rusko ministarstvo objavilo je na svoj internetskoj stranici da su sinoć pogođena postrojenja ISIL-a za proizvodnju granata i eksplozivnih naprava, komandni centri, skladišta municije i kampovi za obuku, prenio je Tanjug agenciju Reuters.

Sirijska vojska započela je u četvrtak “veliki napad sa ciljem oslobađanja gradova i sela koja trpe zbog terorizma”, izjavio je komandant sirijske vojske, general-potpukovnik Ali Abdulah Ajub za državnu televiziju.

Reuters dodaje da su kopnene snage sirijske vojske i saveznička milicija uz podršku ruskih zračnih udara, pokrenule ofanzivu protiv pobunjenika u strateški važnoj ravnici Al Ghab, u sjeverozapadnoj Siriji nedaleko od Homsa.

Pobunjenici odbili napad

Direktor Sirijske opservatorije za ljudska prava Rami Abdulrahman rekao je za Reuters da je sirijska vojska na meti imali područja pod kontrolom pobunjenika i da su gađali raketama zemlja – zemlja, dok su oblast bombardirali ruski avioni.

Dok je ISIL bila meta zračnih udara ruskih vojnih aviona, borci te grupe nemaju uporište u oblasti zapadne Sirije koja je ciljana u napadima.

Izvor: YouTube / Минобороны России

Abu al-Baraa al-Hamawi iz pobunjeničke grupe Ajnad al-Sham tvrdi da su ruski avioni bombardirali od zore i da to nije prvi put da su Rusi bombardirali područje, ali da je ovo bio njihov najjači napad.

“Postoji pokušaj režima da napreduje, ali je situacija pod našom kontrolom”; rekao je on.

Koalicija sirijskih pobunjeničkih grupa, uključujući Al Nusra front drže području od krajem jula prošle godine, nakon što su primorali snage Damaska da se povuku.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO