Parlamentarci usvojili Tsiprasov program

Tsipras tvrdi da će izvesti Grčku iz krize do 2019. (EPA)

Grčki ljevičarski premijer Alexis Tsipras obećao je da će izvesti zemlju iz krize do 2019. godine, kao i da će ublažiti mjere štednje zahtjevane od međunarodnih kreditora davanjem pomoći najsiromašnijima.

On je to izjavio na završetku trodnevne debate u Parlamentu posvećene njegovoj platformi koju su nakon toga poslanici glasanjem usvojili, javlja AP.

Tsipras je izabran 20. septembra na četvorogodišnji mandat, uprkos tome što je odbacio retoriku protiv mjera štednje zbog koje je u januaru i izabran, podsjeća AP.

Smanjenje duga

On je za svoj program dobio podršku svih 155 poslanika vladajuće koalicije u Parlamentu koji ima 300 mjesta.

Premijer Grčke je prošle sedmice istakao kako Grčka mora primijeniti međunarodni program za finansijsku pomoć kako bi ostvarila svoj glavni cilj obnove pristupa finansijskom tržištu i okončanja nametnutog vanjskog nadzora.

Cilj je da prva revizija sporazuma od 86 milijardi dolara pomoći, koji je dogovoren u augustu, bude završena što prije moguće, kako bi Atina mogla otvoriti pregovore sa partnerima u eurozoni o smanjenju duga.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Nakon pobjede na prošlosedmičnim općim izborima, Alexis Tsipras je prisegnuo kao novi-stari premijer Grčke. S obzirom na krajnje ozbiljno stanje u Grčkoj, evropske vlade će pomno pratiti njegove iduće korake.

Published On 22 Sep 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO