Mikl-Leitner: Austriji prijeti humanitarna kriza

Leitner je istakla da granične kontrole ne rješavaju izbjegličku krizu (EPA)

Austriji prijeti humanitarna kriza nepoznatih razmjera u slučaju da Njemačka bude vraćala izbjeglice, upozorila je ministrica unutrašnjih poslova Austrije Johanna Mikl-Leitner.

Ona je, u saopštenju dostavljenom agenciji APA, istakla da je, nakon što je vlada njemačke pokrajine Bavarska najavila za sutra usvajanje mjera, Austrija započela pripreme za više scenarija.

U zavisnosti od odluke Bavarske, Austrija će morati da reaguje, poručila je Mikl-Leitner, dodajući da je za to potrebna odgovarajuća brza odluka vlade.

Domino efekat

U vezi sa viješću iz Češke da bi Prag mogao ponovo uvesti granične kontrole, ako se na to odluči Austrija, ona je kazala da to pokazuje da se Evropa nalazi u veoma kritičnoj fazi, gdje svaka odluka može izazvati domino efekat.

„Zbog toga nam je potrebno jedinstvo u Evropi. U svakom slučaju Austrija se priprema za različite scenarije, kako bi mogla, ako je to potrebno, da samostalno preduzme korake“, poručila je Mikl-Leitner.

Ona je istakla da granične kontrole ne rješavaju izbjegličku krizu, već je potrebno evropsko rješenje kroz obezbjeđivanje vanjskih granica EU-a, registraciju na ‘hot spotovima’ i raspodjelu izbjeglica na sve države Unije.

“Znamo da moramo da se vratimo normalnom stanju i da što je brže moguće osposobimo za rad hot spotove. To je jedina šansa“, naglasila je ministrica.

Izvor: Agencije


Povezane

Kiša i hladnije vrijeme dočekali su izbjeglice koje iz Makedonije preko Preševa idu dalje ka zemljama Zapadne Evrope.Njihov priliv ne smanjuje se ni tokom noći. Sa njima je noć proveo Zoran Kosanović.

Published On 08 Oct 2015

Izbjeglička kriza traje mjesecima, a zemlje Evropske unije i dalje nemaju jedinstven stav o tome kako pomoći ljudima i omogućiti im neophodnu zaštitu. Njemačka kancelarka Angela Merkel je ukazala da su izbjeglice probni test za EU i istakla da Evropa, koja se suočava s najvećim dolaskom izbjeglica od Drugog svjetskog rata, mora zajednički štititi svoje vanjske  […]

Published On 06 Oct 2015

Izbjeglice i dalje stižu u Preševo na jugu Srbije, iako manje nego prethodnih dana. Vlasti u Beogradu su najavile skoro otvaranje novog  centra za registraciju i prihvat izbjeglica u obližnjem Bujanovcu, tridesetak kilometara od granice sa Makedonijom. Naša ekipa je bila tamo i istražila kojim se tempom odvijaju pripreme i kakvi su planovi za prihvat. […]

Published On 06 Oct 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO