Mikl-Leitner: Austriji prijeti humanitarna kriza

Leitner je istakla da granične kontrole ne rješavaju izbjegličku krizu (EPA)

Austriji prijeti humanitarna kriza nepoznatih razmjera u slučaju da Njemačka bude vraćala izbjeglice, upozorila je ministrica unutrašnjih poslova Austrije Johanna Mikl-Leitner.

Ona je, u saopštenju dostavljenom agenciji APA, istakla da je, nakon što je vlada njemačke pokrajine Bavarska najavila za sutra usvajanje mjera, Austrija započela pripreme za više scenarija.

U zavisnosti od odluke Bavarske, Austrija će morati da reaguje, poručila je Mikl-Leitner, dodajući da je za to potrebna odgovarajuća brza odluka vlade.

Domino efekat

U vezi sa viješću iz Češke da bi Prag mogao ponovo uvesti granične kontrole, ako se na to odluči Austrija, ona je kazala da to pokazuje da se Evropa nalazi u veoma kritičnoj fazi, gdje svaka odluka može izazvati domino efekat.

„Zbog toga nam je potrebno jedinstvo u Evropi. U svakom slučaju Austrija se priprema za različite scenarije, kako bi mogla, ako je to potrebno, da samostalno preduzme korake“, poručila je Mikl-Leitner.

Ona je istakla da granične kontrole ne rješavaju izbjegličku krizu, već je potrebno evropsko rješenje kroz obezbjeđivanje vanjskih granica EU-a, registraciju na ‘hot spotovima’ i raspodjelu izbjeglica na sve države Unije.

“Znamo da moramo da se vratimo normalnom stanju i da što je brže moguće osposobimo za rad hot spotove. To je jedina šansa“, naglasila je ministrica.

Izvor: Agencije