Juncker: Izbjeglička kriza trajat će godinama

Evropa se suočava sa najvećim prilivom izbjeglica još od Drugog svjetskog rata (Getty Images)

Izbjeglička kriza u Evropi mogla bi da potraje još godinama, upozorio je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker tokom posjete centru za prihvat izbeglica na njemačko-austrijskoj granici, javlja Tanjug.

“Ova izbjeglička kriza će trajati nekoliko godina. Ne gajim iluzije da će ovo što sada doživljavamo uskoro biti stvar prošlosti”, istakao je Juncker na konferenciji za štampu u njemačkom pograničnom gradu Passau.

“Moramo da kažemo ljudima da ovo nije privremeno stanje, već nešto sa čime ćemo morati da živimo godinama”, istakao je on.

Članice EU-a podijeljene u vezi izbjeglica

Evropa se suočava sa najvećim prilivom izbjeglica još od Drugog svjetskog rata, ali Juncker ističe da “stari kontinent” može da se nosi sa tim.

Članice Evropske unije su, međutim, podijeljene oko toga kako se uhvatiti u koštac sa tim izazovom, navodi AFP, podsjećajući da je Njemačka odlučila  otvoriti vrata izbjeglicama koje bježe od rata, a pretežno Sirijcima, dok je Mađarska podigla ograde kako bi spriječila ulazak izbjeglica.

Juncker je, očito misleći na Mađarsku, rekao: “Ne trebaju nam novi zidovi u Evropi, a posebno ne zidovi između država članica Evropske unije”.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Kompletna izbjeglička politika EU-a ovisi o tome šta će Mađarska odlučiti u vezi sa rupom u ogradi – jedinim prolazom za izbjeglice.

Published On 08 Oct 2015

Ko smo mi da branimo kršćane širom svijeta ako kažemo da nećemo prihvatiti muslimana ili džamiju u našoj zemlji? To neće ići, kaže njemačka kancelarka.

Published On 08 Oct 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO