Beč pri kraju istrage o kamionu s tijelima

Otkriće kamiona iz Mađarske sa 71 tijelom pokrenulo je žestoke proteste širom Evrope (EPA)
Otkriće kamiona iz Mađarske sa 71 tijelom pokrenulo je žestoke proteste širom Evrope (EPA)

Austrijsko tužilaštvo želi da njihove mađarske kolege preuzmu slučaj u kojem je uz austrijski autoput pronađen kamion s beživotnim tijelima 71 izbjeglice u augustu ove godine, navodeći da je njihova istraga o slučaju manje-više završena, javlja Hina.

Otkriće kamiona iz Mađarske sa 71 tijelom pokrenulo je žestoke proteste širom Evrope protiv haotičnog i često neprijateljskog odnosa prema valu izbjeglica koji su stizali kopnom i morem iz ratnih zona.

U trenutku otkrića kamiona, izbjeglice su bile mrtve već dva dana i neugodan miris je prodirao kroz vrata kamiona.

Prikupljanje podataka pri kraju

Austrijski tužioci su rekli da “nakon napretka istrage o otkriću 71 tijela ured (austrijskih) tužilaca traži da se cjelokupna procedura prepusti  mađarskom pravosuđu” , dodavši da je „prikupljanje dokaza u vezi s tim slučajem u Austriji skoro završeno.”

Beživotna tijela pronađena su počekom augusta u prikolici kamiona ostavljenoj na autoputu između mjesta Neusiedl i Parndorf u Austriji.

Austrija je na ruti izbjeglica koji u Evropsku uniju ulaze preko srpsko-mađarske granice i, bježeći u sve većem broju od sukoba u domovini, pokušavaju se domoći Njemačke i skandinavskih zemalja.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO