Ukrajina povukla tenkove iz Luganska

Prvo će biti povučeni tenkovi, zatim artiljerija kalibra ispod 100 milimetara (EPA)

Ukrajinske snage povukle su tenkove iz regiona Luganska, sa teritorija pod njihovom kontrolom, saopćila je danas ukrajinska vojska.

“Primirje na liniji fronta dozvolilo je završetak operacije povlačenja tenkova iz regije Luganska”, navodi se u saopćenju objavljenom na Facebooku, prenosi Tass.

Organizacija za evropsku sigurnost i saradnu (OSCE) u narednim danima provjerit će informaciju o povlačenju tenkova 14 kilometara od linije razdvajanja. 

U narednoj fazi povlačenja oružja bit će izmješteni protivtenkovski topovi D-48 i D-44, kalibara od 85 milimetara.

Centar za kontrolu i koordinaciju primirja je potvrdio da oružje povlači i samoproglašena Narodna Republika Lugansk.

Ukrajinske snage su također započele povlačenje vojnih jedinica, a u stanicu u Lagansku stigao je građevinski tim, koji će obnoviti prolaz koji povezuje regionalni centar sa Luganskom.

Lugansk povlači tenkove od subote

Prema Mirovnom sporazumu iz Minska, proruske snage  počele su povlačiti tenkove sa fronta u subotu.

Susjedna samoproglašena Republika Donjeck je najavila da će početi sa povlačenjem oružja poslije 18. oktobra, pod uslovom da se održi primirje.

Prema sporazumu, prvo će biti povučeni tenkovi, zatim artiljerija kalibra ispod 100 milimetara i minobacači sa dometom od 15 kilometara. Očekuje se da kompletan proces povlačenja bude završen za 41 dan.

Artiljerijski sistemi treba da budu povučeni na razdaljinu od najmanje 50 kilometara, višecijevni raketni sistemi MLRS na udaljenost od 70 kilometara, a taktički raketni sistemi na udaljenost od 140 kilometara.

Izvor: Agencije