SAD: Većina ruskih udara nije protiv ISIL-a

Sjedinjene Države su voljne održavati osnovne, tehničke razgovore s Rusijom kako bi garantovale sigurnost pilotima (EPA)

Gotovo nijedan od ruskih zračnih udara u Siriji nije imao kao cilj Islamsku državu Irak i Levanat (ISIL) ili borce povezane sa Al-Kaidom, a meta većine tih napada bila je sirijska opozicija, saopćio je State Department.

“Više od 90 posto udara koje smo do sada vidjeli nisu imali za metu ISIL-a ili teroriste povezane sa Al-Kaidom”, rekao je glasnogovornik State Departmenta John Kirby.

“Oni su uglavnom bili usmjereni protiv opozicionih grupa koje žele bolju budućnost za Siriju i ne žele da Assadov režim ostane na vlasti”, navodi se u saopćenju.

Američki ministar odbrane Ash Carter ranije danas je izjavio da SAD neće vojno sarađivati s Rusijom u Siriji jer je strategija Moskve nepromišljena, dok je rusko ministarstvo odbrane saopćilo da SAD samo traži izgovor da ne sarađuje u borbi protiv terorizma.

Međutim, Sjedinjene Države su voljne održavati osnovne, tehničke razgovore s Rusijom kako bi pokušale garantovati sigurnost pilotima.

 “Nismo spremni sarađivati na strategiji koja ima, kako smo objasnili, propusta, tragičnih propusta s ruske strane”, rekao je Carter tokom posjeta Rimu ponovivši američke optužbe da ruski zračni udari nisu usmjereni na pripadnike grupe Islamska država Irak i Levant.

Rusija je pokrenula svoju zračnu kampanju prošloga mjeseca saopćivši da će gađati ISIL.

Pogrešna strategija

Međutim, njeni avioni su bombardirali i druge pobunjeničke grupe koje se protive sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, savezniku Moskve. Neke od tih grupa podržava Washington.

“Bez obzira na to što govore Rusi, mi ne pristajemo sarađivati s Rusijom sve dok slijedi pogrešnu strategiju i gađa te ciljeve”, rekao je Carter.

“Nastavit ćemo osnovne, tehničke razgovore o profesionalnim sigurnosnim procedurama za naše pilote koji lete nad Sirijom. To je to. Ostavit ćemo kanal otvorenim jer je to stvar sigurnosti naših pilota.”

 U međuvremenu je rusko ministarstvo odbrane saopćilo u srijedu da je odbijanje Washingtona da podijeli s Moskvom obavještajne podatke o položajima ISIL-a pokazalo da SAD traži izgovor da se ne bori protiv terorizma.

 “Naši partneri iz drugih zemalja, koji vide stvarnog neprijatelja u ISIL-u koji mora biti uništen, aktivno pomažu s podacima o bazama, skladištima, zapovjednim mjestima i kampovima za obuku”, rekao je general Igor Konašenkov, glasnogovornik ministarstva, a prenijele su RIA Novosti.

 “Međutim, oni koji izgleda imaju drugačije mišljenje o toj terorističkoj organizaciji stalno traže razloge za odbijanje saradnje u borbi protiv međunarodnog terorizma”, kazao je Konašenkov misleći na Washington.

Izvor: Agencije