SAD: Avion koalicije preusmjeren da izbjegne rusku letjelicu

 Izvor: YouTube/Revolutionary Command Council of Hama

Avion koalicije koja se bori protiv Islamske države Irak i Levant (ISIL) preusmjeren je da bi izbjegao ruske borbene avione koji su angažirani u Siriji, saopćeno je iz Pentagona.

“Zabilježen je najmanje jedan slučaj kada su preduzete mjere da se osigura sigurna razdaljina između aviona”, rekao je kapetan američke mornarice Jeff Davis, prenose agencije.

Američki ministar odbrane Ash Carter pozvao je jučer Moskvu da hitno odgovori na predložene propise o letenju iznad Sirije.

Vojni lideri SAD i Rusije su prošle sedmice održali video-konferenciju tokom koje su zvaničnici Pentagona predložili protokole koji imaju za cilj sprečavanje nesreća, budući da obje strane izvode zračne napade u Siriji.

Američki prijedlog uključuje osnovne sigurnosne protokole poput održavanja sigurne razdaljine između američkih i ruskih aviona i upotrebe istih radio frekvencija za hitne pozive, po uzoru na civilnu avijaciju.

Ruski avioni napadaju u niskom letu

Spuštanje ruskih pilota pri napadima na položaje oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji u „zonu rizika“ jedna je od prednosti koje Rusija ima u odnosu na zračne udare međunarodne koalicije koju predvode Sjedinjene Američke Države, smatraju strani analitičari.

Ističe se kako avioni američke koalicije položaje ISIL-a bombardiraju sa sigurnih visina, dok se Rusi spuštaju na domet protivzračne odbrane. Ovako dolaze u daleko veću opasnost od koalicionih pilota, ali su zato efikasniji i precizniji.

Druga prednost koju imaju Rusi u odnosu na američku koaliciju je to da polijeću sa aerodroma u Siriji i veoma brzo dolaze do ciljeva, dok letjelice međunarodne koalicije lete i po nekoliko sati od određivanja ciljeva do same realizacije napada. Osobe na ciljanoj lokaciji to vrijeme mogu iskoristiti i biti daleko prije dolaska aviona.

Val današnjih ruskih zračnih napada u zapadnoj Siriji koordiniran je sa kopnenim napadima sirijske vojske na najmanje četiri položaja pobunjenika, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR), prenose agencije.

U saopćenju ove monitoring grupe iz Londona navodi se kako kopnene napade izvode „režimske snage“ – termin koji SOHR koristi u širem smislu kako bi precizirao da na terenu napad izvodi „sirijska vojska u savezništvu sa lokalnom i stranom milicijom“, prenijela je agencija Reuters.

Sirijska provincija Hama i oblasti u susjednoj provinciji Idlib našle su se jutros pod intenzivnim valom ruskih zračnih napada, saopćila je ista monitoring grupa sa brojnim izvještačima sa terena. Opservatorija je navela da je u toku i snažno bombardiranje ciljeva raketama zemlja – zemlja.

Na videosnimku navodnih zračnih udara, koji su na YouTube postavili aktivisti, navodi se kako su najmanje četiri osobe poginule, da je veliki broj ljudi ranjen i da se očekuje porast broja smrtno stradalih.

Al Jazeera nije u mogućnosti nezavisno potvrditi navode o zračnim udarima.

Kopnena ofanziva

U međuvremenu je sirijska vojska pokrenula kopnenu operaciju na zapadu države.

Cilj ofanzive je Khan Shaykhun, grad strateški lociran na putu koji kontroliraju pobunjenici i koji povezuje Halep i Damask.

Sve se dešava u vrijeme kada sirijski borci napadaju režimske snage u Hami projektilima Grad, navodi Sirijska opservatorija i dodaje kako još „nema informacija o žrtvama“.

Rusija, ključni saveznik sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i njegove Vlade, krajem prošle sedmice je počela vršiti zračne udare širom Sirije.

U utorak su ruski mlažnjaci napadali područja koja kontrolira oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Palmiri i sjevernim dijelovima Halepa.

U napadima je uništeno 20 vozila i tri depoa oružja u Palmiri koju kontrolira ISIL, javila je sirijska državna televizija pozvavši se na vojne izvore.

U Halepu su mete ruskih udara bili gradovi al-Bab i Deir Hafer, 20 kilometara od vojnog aerodroma koji trenutno pod opsadom drže borci ISIL-a.

Jučer su ruski ratni avioni izveli napade na naselje Anadan na sjeveru Halepa, prilikom čega je poginulo dvoje djece, dok je veliki broj osoba ranjen, prenosi agencija Anadolija.

Ljekari iz improvizirane bolnice za Anadoliju su potvrdili kako je u napadima ruskih aviona na područje gdje žive civili poginulo dvoje djece, dok je veliki broj osoba ranjen. Među ranjenima koji su odmah prebačeni u najbliže improvizirane bolnice nalaze se i osobe s teškim povredama.

Lokalni aktivista Abu Besir je izjavio kako su na područje Anadana ruski ratni avioni izbacili četiri “vakumske bombe”.

NATO: Rusija šalje kopnene snage u Siriju

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u utorak je kazao kako gubi strpljenje sa ruskim upadima u zračni prostor Turske.

Ruski zvaničnici su istakli da će se rado susresti sa svojim turskim kolegama kako bi se izbjegli „nesporazumi“.

„Napad na Tursku znači napad na NATO“, rekao je Erdogan na konferenciji za medije u Briselu.

Sjevernoatlantska alijansa je odbacila objašnjenje Moskve da su ruski avioni upali u zračni prostor Turske, članice NATO-a, bili greška i navela kako Rusija šalje još kopnenih trupa u Siriju.

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, izjavio je kako Alijansa ima izvještaje o značajnom grupisanju ruske vojske u Siriji, uključujući kopnene snage i brodove na istoku Mediterana.

„Ne želim špekulirati o motivima, no ovo ne izgleda kao nezgoda, a vidjeli smo dva upada“, kazao je on.

Istakao je kako su zračni upadi „trajali dugo vremena“.

Izvor: Al Jazeera i agencije