Rusija će razmotriti zračne napade i u Iraku

Irački zvaničnik kaže da Bagdad želi da Rusija ima veću ulogu od SAD-a u borbi protiv ISIL-a (AP)

Moskva nije primila zvanični zahtjev Bagdada za pomoć ruske avijacije u borbi protiv grupe Islamska države Irak i Levant (ISIL) u Iraku, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Predsjednik iračkog parlamentarnog Odbora za odbranu i sigurnost Hakim al-Zamili izjavio je da će Bagdad možda zatražiti od Rusije da pošalje borbene avione u napade na ciljeve ISIL-a u Iraku, kao i da želi da Rusija ima veću ulogu od SAD-a u borbi protiv te grupe, prenosi Reuters.

Zamili je rekao za ovu agenciju da smatra da će u narednih nekoliko dana ili sedmica Irak biti prinuđen da zatraži od Rusije zračne udare i to u zavisnosti od ruskih uspjeha u Siriji.

Agencija je prenijela da iračka Vlada smatra da vojni udari koalicionih snaga koje predvodi SAD nemaju efekta.

Razmotriti širenje zračnih napada

ISIL kontrolira trećinu teritorije Iraka, a ruski zračni napadi u Siriji povećali su nadu u Bagdadu da bi Rusija mogla da bude bolji partner u borbi protiv ovakvih grupa.

Predsjednica Gornjeg doma ruskog Parlamenta Valentina Matvijenko rekla je da će Rusija razmotriti širenje zračnih napada protiv ISIL-a u Siriji i na Irak, ukoliko primi takav zahtjev iz Bagdada.

Rusija je prošle sedmice pokrenula vojne operacije protiv ISIL-a u Siriji, a rusko Ministarstvo odbrane je saopćilo da su mete vojna oprema, komunikacije, skladišta oružja, municija i gorivo.

SAD, NATO i zapadne zemlje kritizirale su Rusiju da osim položaja ISIL-a cilja i pobunjeničke grupe te da u zračnim udarima stradaju i civili.

Izvor: Agencije