Palestinka ranjena nakon napada na Izraelca

Jedna Palestinka ubola je danas nožem Izraelca, koji je potom pucao i ranio je u jerusalemskom starom gradu, pošto su ukinute neke od oštrih sigurnosnih mjera zbog čitave serije smrtonosnih palestinskih napada, saopćila je policija.

Policijska glasnogovornica Luba Samri je rekla da je “žena terorista” ubola Izraelca s leđa u gornji dio tijela i da ga je ranila. On je potom pucao na nju iz pištolja i teško je povrijedio, te su oboje preveseni u bolnicu, dodala je Samri.

Izraelski TV Kanal 2 javio je da se napad dogodio kraj mjesta na kome je jedan Palestinac u subotu ubio nožem jednog Izraelca i ranio njegovu suprugu i dvogodišnje dijete. On je potom napao i ubio još jednog Izraelca, prije nego što su ga usmrtili policajci.

Samri je rekla da je ukinuta zabrana ulaska u stari grad Palestincima koji tamo stanuju, nakon sinoćnjih sigurnosnih procjena. Druga mjera zabrana ulaska muškarcima mlađim od 50 godina na mjesto gdje se nalazi džamija Al Aksa je također ukinuta.

Izrael je uveo tu zabranu u vrijeme nereda jer uglavnom mladi Palestinci bacaju kamenice na policajce na tom svetom mjestu. Ono je  u fokusu najnovije napetosti između dva naroda.

Palestinci su se zabarikadirali u džamiju Al Aksa odakle su bacali kamenice, zapaljive bombe i petarde. Neredi su se kasnije proširili na arapske dijelove Jerusalema i na Zapadnu obalu, navodi Associated Press.


Palestinci čiste ulice starog grada nakon incidenta [EPA]

Opsežne racije

Izraelske snage pokrenule su u srijedu ujutro opsežne akcije racije u gradovima Zapadne obale, izvijestio je reporter Al Jazeere.

U međuvremenu, izraelski mediji javljaju da je u noći sa utorka na srijedu održan sastanak palestinskih i izraelskih sigurnosnih zvaničnika kako bi se prekinula eskalacija sukoba na Zapadnoj obali i Jerusalemu.

U racijama su pretreseni deseci stanova i više osoba je uhapšeno, javio je reporter Awad Rajoub, nakon što je u nekoliko gradova Zapadne obale i Jerusalemu došlo do sukoba između izraelskih snaga i Palestinaca.

Organizacija Crveni polumjesec saopćila je da je blizu 200 Palestinaca povrijeđeno u sukobima sa izraelskim snagama sigurnosti u utorak. Navodi se da je stanje dvojice ranjenika koji su pogođeni bojevim mecima ozbiljno.

Poziv na istragu

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon pozvao je ranije Izrael da istraži smrt četiri Palestinca, uključujući 13-godišnjeg dječaka, u nedavnim sukobima između palestinskih demonstranata i izraelskih snaga.

Hiljade Palestinaca okupile su se na dženazi 13-godišnjeg dječaka koji je ubijen u ponedjeljak.

Ban je rekao da bi Izrael trebalo da sprovede “brzu i transparentnu istragu” ubistava i da razmotri da li je izraelska upotreba sile bila proporcionalna. On je rekao da je duboko alarmiran nedavnim događajima, javio je Associated Press.

Izraelska armija je u međuvremenu rekla da pomno istražuje smrt trinaestogodišnjaka i da su preliminarni rezultati pokazali da je dječak ubijen greškom, kada je ciljana jedna odrasla osoba pored njega tokom nasilnih demonstracija kraj Betlehema na Zapadnoj obali u ponedjeljak, prenijeli su izraelski mediji.

Ban je također kritizirao rušenje kuća u kojima su živjela dvojica Palestinaca u istočnom Jerusalimu, a koji su ubili su Izraelce u napadima prošle godine.

Kuće Ghassana Abu Jamala i Muhammada Jaabisa sravnjene su sa zemljom u utorak, a Ban je ocijenio da će ta mjera samo još više rasplamsati napetost.

Abbasov apel

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u međuvremenu je javno pozvao na zatišje u vrijeme kada eskalacija nasilja u istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj obali prijeti da preraste u vojni sukob s Izraelom.

“Mi želimo da postignemo političko rešenje mirno. Želimo da minimiziramo rizik od destrukcije i gubitka”, istakao je Abbas, optuživši Izrael za najnovije nasilje jer ta zemlja širi jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, a pregovori su  doživjeli krah još u aprilu prošle godine.

On je to rekao na sastanku Palestinske oslobodilačke organizacije u Ramalli, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio seriju sigurnosnih mjera, u okviru kojih je bilo rušenje palestinskih domova.

Izrael smatra da su takva rušenja efikasna kaznena mjera jer može zaplašiti druge potencijalne napadače. Organizacije za ljudska prva, međutim, osuđuju takvu praksu kao kolektivno kažnjavanje.

Izvor: Al Jazeera i agencije