Obama se izvinio Ljekarima bez granica

Nakon napada na bolnicu, sve međunarodne humanitarne organizacije napustile su Kunduz (EPA)
Nakon napada na bolnicu, sve međunarodne humanitarne organizacije napustile su Kunduz (EPA)

Američki predsjednik Barack Obama telefonom je pozvao organizaciju Ljekari bez granica i uputio izvinjenje zbog smrtonosnog udara iz zraka na bolnicu u Kunduzu, gdje su radili volonteri iz ove organizacije, saopćeno je iz Bijele kuće.

U razgovoru s Joanne Liu, predsjednicom organizacije, Obama je također rekao da će američka istraga tog incidenta dati “transparentan, temeljit i objektivan izvještaj o činjenicama i okolnostima incidenta”.

“Ako bude potrebno, predsjednik će provesti promjene kako bi se u budućnosti smanjila mogućnost da se dogode tragedije kao što je ova”, rekao je u izjavi za novinare glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

MSF poziva na uspostavu nezavisne međunarodne komisije koja bi provela istragu bombaškog napada na bolnicu izvršenog tokom vikenda u kojemu su poginule najmanje 22 osobe.

Obama je također nazvao afganistanskog predsjednika Ashrafa Ghanija kako bi mu izrazio sućut zbog pogibije pacijenata i zaposlenika bolnice u zračnom udaru, rekao je Earnest.

Bolnica bombardirana greškom

Američki general, komandant NATO-ove misije u Afganistanu John Campbell rekao je da je bolnica Ljekara bez granica (MSF) u Kunduzu bombardirana greškom, što je potaknulo ministra odbrane da izrazi “duboko žaljenje” zbog te tragedije.

Ljekari bez granica, koji su to bombardiranje ocijenili ratnim zločinom i zatražili nezavisnu istragu, odbacili su američko pojašnjenje i tvrde da bombardiranje “nažalost nije bila greška”.

U međuvremenu, provode se tri istrage, američka, afganistanska i NATO-ova kako bi se odredile okolnosti u kojima je donijeta odluka o tom bombardiranju izvršenom u subotu.

Odlazak humanitaraca

Campbell je ranije izjavio da je napad izvršen na zahtjev afganistanskih snaga.

Glasnogovornik Ujedinjenih naroda Jens Larke istakao je da je bolnica MSF-a bila jedina ustanova te vrste u cjelokupnoj sjeveroistočnoj regiji Afganistana i da je samo u Kunduzu opsluživala 300.000 ljudi.

Nakon napada, sve međunarodne humanitarne organizacije napustile su Kunduz, saopćio je ranije UN.

U napadu američkih aviona na bolnicu MSF-a u Kunduzu u subotu ubijene su 22 osobe.

Talibani su zauzeli Kunduz prošlog ponedjeljka, ali su se, u međuvremenu, povukli iz većeg dijela grada zbog kontranapada zvaničnog Kabula.

Sporadične bitke su nastavljene pošto afganistanske sigurnosne snage pokušavaju “očistiti” preostale “džepove” pobunjenika.

Izvor: Agencije


Povezane

Afganistanska vojska upućena kao pojačanje na sjever zemlje kako bi spriječila napredovanje talibana nakon zauzimanja tog grada, zaustavljena je. Upali su u zasjedu talibanskih boraca. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO