Hollande: Totalni rat ako se ne riješi kriza u Siriji

Stav Pariza u vezi s bilo kakvim rješenjem zasniva se na alternativi za sirijskog predsjednika Bashara al-Assada (AP)

Evropa mora biti na nivou izazova i nevolja koje su natjerale stotine hiljada izbjeglica da napuste Siriju, izjavio je u srijedu francuski predsjednik Francois Hollande i upozorio na mogućnost izbijanja “totalnog rata”.

Govoreći pred Evropskim parlamentom u Strasbourgu, on je rekao da postoji opasnost da u slučaju neuspjeha izbije “totalni rat” i da se Evropa, ako bude spora u uviđanju obima izbjegličkog egzodusa, može naći na tom putu.

Što se tiče Sirije, ponovio je da se stav Pariza u vezi s bilo kakvim rješenjem zasniva na alternativi za sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

“Ono što se događa u Siriji tiče se i Evrope, jer ono što se tamo dešava odlučit će ravnotežu snaga u regiji. Ako dozvolimo da se pogoršaju vjerski sukobi šiita i sunita, onda nemojte misliti da nećemo biti pogođeni. To će biti totalni rat, rat koji će, također, pogoditi naše teritorije i mi moramo djelovati”, kazao je francuski predsjednik. 

Neslaganje s Rusijom

Njegov pomoćnik izjavio je danas da Hollande nije sugerirao da se formira savez između snaga sirijskog predsjednika i snaga umjerene opozicije Slobodne sirijske armije, što je kontradiktorno komentarima ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Predsjednik [Hollande] je govorio o potrebi da ubuduće sirijska opozicija bude prisutna za pregovaračkim stolom. Ostalo nije francuska ideja”, kazao je on novinarima.

Putin je ranije izjavio da je Hollande sugerirao “da bi bilo moguće barem pokušati da se ujedine napori Assadovih i opozicionih snaga protiv grupe Islamska država Irak i Levant”.

Putin je u televizijskom obraćanju kazao da je francuski kolega taj prijedlog izložio u Parizu, na samitu za jačanje mirovnog procesa u Ukrajini, kojem su prisustvovali njemačka kancelarka Angela Merkel i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

Hollande je tada rekao da je razgovarao s Putinom o potrebi političkog rješenja, koje će omogućiti vlastima i opoziciji da formiraju sporazumnu vladu, izrazivši uvjerenje da bi Assad na kraju trebao odstupiti.

Francuska je često pozivala umjerenu sirijsku opoziciju da se pridruži budućim pregovorima, posebno u kontekstu sporazuma, postignutog u Ženevi, o uspostavljanju političke tranzicije.

Izvor: Agencije