EP: Merkel i Hollande o izbjeglicama

Evropa mora preuzeti odgovornosti i slijediti ciljeve koji su ujedinili ove zemlje, kazao je predsjednik Francuske Francois Hollande u Evropskom parlamentu, gdje uz njemačku kancelarku drži govor, što je prvo zajedničko obraćanje jednog njemačkog i francuskog lidera od 1989. godine.

“Ogroman broj žena, djece i muškaraca žele bolji život i zato bježe u Evropu. Mi moramo spastiti živote i boriti se protiv krijumčara”, kazao je Hollande dodašvi da su Francuska i Njemačka tražili put solidarnosti, odgovornosti i bliske saradnje u rješavanju izbjegličke krize.  

Zahvalio se i svima koji su podržali napore da se zaštiti Evropa i evropski način življenja. 

Izbjeglička kriza u Evropi jedno je od brojnih pitanja o kojima će se raspravljati u Evropskom parlamentu. 

Dolazak izbjeglica, grčka dužnička kriza i sukob u Ukrajini izazvali su brojne dileme među članicama Evropske unije.

Lideri Francuske i Njemačke posljednji put su održali zajednički govor 1989. godine, dvije sedmice nakon pada Berlinskog zida, dok je Evropa slavila novopronađeno jedinstvo. Ali sada se kontinent suočava sa dubokim podjelama.

Blizu pola miliona izbjeglica stiglo je u Evropu ove godine, mnoge na putu ka Njemačkoj i drugim bogatima članicama EU. A aktuelna kriza produbila je jaz između zemalja spremnih da ih prihvate i onih koji ih žele zadržati izvan granica Unije.

Mađarska je reagovala utvrđivanjem granica. Vlada te države poručila je da priliv muslimanskih izbjeglica ugrožava kršćanski identitet Evrope.

Češka, Rumunija, Slovačka i Mađarska usprotivile su se planovima za razmještanje izbjeglica širom kontinenta. A u Grčkoj, već opterećenoj ekonomskom krizom, vlasti se jedva nose s ovim problemom.

Iskušenja evropskog jedinstva

„Sukob u Siriji, dugotrajna kriza u eurozoni, visoka nezaposlenost mladih u demokratskim zemljama južne Evrope, da ne spominjemo činjenicu da jedan od ključnih igrača, Velika Britanija, razmatra izlazak iz EU. Ali očito je da jedna konkretna kriza trenutno opterećuje Evropsku uniju više od ostalih, a to je izbjeglička kriza, koja predstavlja najveći izazov za EU u ovoj generaciji“, rekao je Matthew Goodwin, politički analitičar.

Kad se Merkel i Hollande obrate predstavnicima 28 zemalja, željet će ostaviti po strani političke nesuglasice i istaknuti evropsko jedinstvo i reforme, uključujući mogućnost povećanja evropskog budžeta kako bi se potaknuo razvoj i promjene s ciljem ublažavanja ekonomskih razlika među članicama.

Ali, dok Njemačka i Francuska budu insistirale na većoj integraciji, evropsko jedinstvo i dalje će biti na ispitu.

Izvor: Al Jazeera