Danci marširali za bolji tretman izbjeglica

"Želimo živjeti u zemlji u kojoj se brine za druge", glasi parola protesta (EPA)

Više od 20.000 osoba marširalo je u Kopenhagenu zahtijevajući dostojno postupanje sa izbjeglicama, u Danskoj čija migracijska politika je među najrestriktivnijima u Europi, javlja AFP.

Između 20.000 i 25.000 ljudi, prema procjeni policije, došlo je tokom večeri ispred palate Christainborg, sjedišta parlamenta u kojem manjinska vlada desnog centra ne može donositi zakone bez podrške Danske narodne stranke (DF) koja je protuimigracijska.

“Želimo živjeti u zemlji u kojoj se brine za druge”, napisali su na stranici Facebooka organizatori te protestne šetnje na kojem su se okupili zastupnici ali i obični građani.

Učesnici protesta su skandirali slogane kojima su tražili tolerantniju politiku prema migrantima poput “Recite jasno i glasno, izbjeglice su ovdje dobrodošle”.

Povećan broj zahtjeva za azil

U Dansku je u 2014. ušlo blizu 15.000 tražitelja azila, gotovo dva puta više nego godinu dana ranije, čime je Danska postala peta zemlja Evropske unije po broju molbi za azil u odnosu na broj stanovništva (5,6 miliona). 

Hiljade su ušle u Dansku od početka ove godine, a vlada ocjenjuje da ih više ne može primiti jer ne želi ugroziti svoju privredu i socijalnu politiku.

Dnevni list Politiken je Dansku nazvao “Sjevernom Mađarskom”, koja izbjeglicama daje samo pravo na privremeni boravak.

Izvor: Agencije