Beč: Za prijavu izbornih nepravilnosti 5.000 eura

Ko rasvijetli ilegalne izborne mahinacije od FPO-a dobija 5.000 eura, navedeno je u oglasu (EPA)

Slobodarska partija Austrije (FPO), u borbi za vlast u Beču, odlučila se za raspisivanje premije u iznosu od 5.000 eura za prijavu izbornih nepravilnosti, navode danas bečki mediji.

Kako prenosi agencija Tanjug, stanovnici Beča pozvani su da u nedjelju glasaju na lokalnim i pokrajinskim izborima na kojima se prognozira tijesna borba za vlast između FPO i aktuelno vladajuće Socijaldemokratske partije (SPO).

U FPO-u su se, zbog prognoza koje ukazuju na tijesan rezultat, odlučili za pozivanje građana putem oglasa na prijavu izbornih nepravilnosti.

Ko rasvijetli ilegalne izborne mahinacije od FPO-a dobija 5.000 eura, navedeno je u oglasu.

Generalni sekretar FPO u Beču Anton Mahdalik najavljuje da će još tokom sedmice biti podnijeta prijava zbog navodne izborne manipulacije u jednom staračkom domu u glavnom gradu Austrije.

On je kazao kako se pravnici FPO-a trenutno bave slučajem gdje je bolničarka u jednom staračkom domu u Beču prijavila da su naručeni izborni listići, za glasanje od kuće za osobe koje nisu u mogućnosti da izađu na glasačka mjesta, kako zbog bolesti, tako i odsutnosti, a u naručene su za pacijente koji pate od demencije.

„Kako su oni uspjeli samostalno naručiti izborni listić“, upitao je Mahdalik.

Reakcija Socijaldemokrata

Druge detalje za sada nije želio objaviti, ali ističe da takav slučaj pokazuje da je moguće da se slične mahinacije vrše i u većem broju.

Drugi slučaj, kojim se bavi FPO, jeste, kako ističe Mahdalik, jedna džamija u kojoj „imami prikupljaju izborne listiće vjernika i onda ih ispunjavaju“.

Ovu optužbu FPO je iznio i na prošlim parlamentarnim izborima, navodeći da su imami u džamijama glasali za svoje vjernike u korist jednog turskog kandidata na listi SPO-a i tom prilikom prikupili 12.000 glasova.

Inače ovaj slučaj je razotkrila stranka Zelenih, koja je u javnost iznijela fotografije sa više glasačkih listića.

Ova optužba do sada nije rasvijetljena.

Socijaldemokratska partija je ljuta zbog ovih optužbi i najavljuje kako će tražiti reagiranje državnog tužilaštva zbog krivičnog djela klevete.

Izvor: Agencije