Sud odlučuje o optužbama protiv Rezaka

Premijer Malezije pokušava blokirati sudsku tužbu u kojoj mu se na teret stavlja pronevjera 700 miliona dolara doniranih vladajućoj stranci.

Najib Rezak odbacuje optužbe i tvrdi da su politički motivirane, javlja Florence Looi, novinarka Al Jazeere.

U žestokom govoru, Anina Saadudin optužila je malezijskog premijera, ujedno predsjednika vladajuće stranke UMNO, za korupciju.

Od jula ove godine, Najib Rezak dovodi se u vezu sa skandalom teškim čak sedam stotina miliona dolara, koje je navodno položio na vlastiti bankovni račun. Novac je, kako kažu, prebačen posredstvom državnog investicijskog fonda koji kontrolira sam premijer.

Nakon nekoliko sedmica, oglasio se i premijer, tvrdeći da je riječ o donaciji neimenovanog donatora sa Bliskog istoka namijenjenoj stranci.

Međutim, Saadudin, koja je u vladajućoj stranci bila zadužena za pitanja žena, ne prihvata to objašnjenje.

Nakon što je žalba disciplinskoj komisiji stranke ignorirana, podnijela je krivičnu prijavu, a ubrzo i izbačena iz stranke

“Moram uraditi sve što je moguće da ovu zemlju vodi odgovarajuća ispravna osoba i to na pravi način. Bez zakulisnih radnji. Transparentno”, poručila je ona. 

Blokada tužbe

Advokati malezijskog premijera nastoje blokirati tužbu.

Mohd Hafarizam Harun, branilac malezijskog premijera, rekao je: “Saadudin više nije članica UMNO-a, a nije ni na kakvoj javnoj funkciji. Pravna stvar po tužbi koju je podnijela u ime stranke nije održiva na sudu.”

Međutim, i mnogi drugi traže da premijer položi račune. Hiljade ljudi su izašle na ulice tokom dvodnevnih augustovskih protesta.

Još jedan bivši član vladajuće stranke, koji je pozvao na međunarodnu istragu računa i sredstava premijera Rezaka i državnog fonda je uhapšen.

Profesor međunarodnih odnosa Oh Ei Sun je rekao: “Malezija je država koja nastoji postati visoko razvijena država i čija vlada treba transparentno djelovati. Dešavanja u proteklih nekoliko mjeseci sve to dovode u pitanje.”

“Premijer Rezak odbacuje da je djelovao suprotno zakonu. Tvrdi da su optužbe protiv njega zavjera kojom ga žele skinuti sa vlasti. Mnogi nisu zadovoljni tim odgovorom. Sve dok ne odgovori na ozbiljna pitanja, optužbe o korupciji će ga i dalje pratiti”, javlja Looi.

Izvor: Al Jazeera