NATO optužio Rusiju za namjerno kršenje turskog zračnog prostora

Sjevernoatlantska alijansa (NATO) je u utorak optužila Rusiju da je namjerno dva puta povrijedila turski zračni prostor vodeći kampanju napada iz zraka na Siriju i odbacila ruska objašnjenja da je to učinjeno greškom.

„To nije slučajno i predstavlja ozbiljan oblik povrede zračnog prostora“, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, misleći pritom na incidente do kojih je došlo između ruskih i turskih aviona tokom vikenda u blizini sirijske granice.

Od Moskve je zatražio „da takvo nešto više ne ponavlja“, a Turska je do sada dva puta pozvala ruskog ambasadora kako bi izrazila „oštar protest nakon povrede zračnog prostora“.

Službena Ankara je upozorila da će se, ako se takvi incidenti nastave, „za njih odgovornom smatrati Rusija“.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je zvaničnu Moskvu da će izgubiti mnogo ukoliko ona uništi svoje prijateljstvo sa Ankarom, dodavši kako njegova država neće ostati strpljiva kada je riječ o ruskim avionima koji krše turski zračni prostor.

Turska je u utorak saopćila kako je po drugi put pozvala ruskog ambasadora u Ankaru nakon što su se ruski avioni, po drugi put u dva dana, u nedjelju našli u turskom zračnom prostoru.

„Poznato je da imamo pozitivne odnose sa Rusijom, no ukoliko Rusija izgubi prijatelja kao što je Turska, sa kojim je sarađivala na brojnim stvarima, izgubit će puno i to treba [Moskva] znati“, istakao je Erdogan.

Ruska ambasada u Ankari saopćila je kako istražuje posljednje navode o avionima.

Velika svjetska pažnja

Upadi ruskih aviona u turski zračni prostor izazvali su veliku svjetsku pažnju.

Članice Sjevernoatlantskog vijeća (NATO) su održale hitne konsultacije zbog potencijalnih implikacija nedavnih opasnih vojnih akcija Ruske Federacije u i oko Sirije, saopćeno je iz ove Alijanse.

„Saveznici izražavaju duboku zabrinutost ruskim vojnim jačanjem u Siriji i naročito napadima ruskih vojnih snaga u Hami, Homsu i Idlibu koji su doveli do civilnih žrtava i nisu ciljali Da'esh (arapska skraćenica za oružanu grupu Islamska država Irak i Levant – ISIL)“, navode iz NATO-a.

„Saveznici pozivaju Rusku Federaciju da odmah obustavi svoje napade na sirijsku opoziciju i civile, da fokusira svoje napore na borbu protiv ISIL-a, te da promovira rješenje sukoba kroz političku tranziciju.“

Iz Alijanse ističu kako su ruske vojne akcije dostigle opasnije nivoe nedavnim prekršajima turskog zračnog prostora (3. i 4. oktobar). Tada su u regiji Hatay primijećeni ruski avioni SU-30 i SU-24.

„Navedeni avioni ušli su u turski zračni prostor uprkos jasnim, pravovremenim i ponavljanim upozorenjima turskih vlasti. U skladu sa NATO-ovom praksom, turski borbeni avion je odgovorio na ove upade tako što se približio da identificira uljeza, nakon čega su ruski avioni napustili turski zračni prostor“, stoji u saopćenju NATO-a.

Ističe se kako saveznici oštro protestiraju zbog ovih kršenja suvereniteta turskog zračnog prostora i osuđuju ove upade i kršenja zračnog prostora NATO-a.

„Saveznici također ističu ekstremnu opasnost takvog neodgovornog ponašanja. Oni pozivaju Rusku Federaciju da obustavi, zaustavi i odmah objasni ove prekršaje. Pozivaju Rusku Federaciju da poduzme sve neophodne mjere da osigura da se takve stvari ne dešavaju u budućnosti.“

Na kraju saopćenja se navodi kako je „sigurnost Alijanse nedjeljiva i Saveznici čvrsto stoje u solidarnosti sa Turskom“, te kako će NATO veoma pažljivo pratiti razvoj situacije na svojim jugoistočnim granicama.

Zabrinutost Kerryja

Američki državni sekretar John Kerry izrazio je jučer zabrinutost zbog toga što je ruski avion povrijedio turski zračni prostor.

„To nas veoma brine. Ovo je upravo nešto na što upozoravamo“, kazao je Kerry i podsjetio Rusiju da mora poštovati određene međunarodne standarde.

On je istakao kako se moglo desiti da Turska reagira na ovu povredu svog zračnog prostora.

Turski premijer Ahmet Davutoglu kazao je kako je Moskva opisala upade svojih ratnih aviona u zračni prostor Turske kao „grešku“, a za ulazak Rusije u sukob u Siriji je rekao kako je riječ o eskalaciji.

Za TV stanicu HaberTurk je Davutoglu izjavio kako su turska pravila vođenja borbe, ko god odluči prekršiti njen zračni prostor, veoma jasna.

Ruski borbeni avion ušao je u turski zračni prostor blizu granice sa Sirijom u subotu, zbog čega je Turska odaslala dva mlaznjaka F-16 da ga presretnu, te pozvala ruskog ambasadora da iskaže protest.

„Turske oružane snage imaju jasne instrukcije. Čak da je riječ o ptici u letu – bit će presretnuta“, istakao je Davutoglu i upozorio neprijatelje i saveznike svoje države da ne krše turski zračni prostor.

Odbacio je navode o porastu tenzija sa Rusijom.

„Sirijsko pitanje nije tursko-ruska kriza. Naše veze sa Rusijom ostaju otvorene“, poručio je Davutoglu, te izrazio nadu da će Moskva odustati „od pogrešnih stavova“.

Izvor: Agencije