UN: Otvorite vrata izbjeglicama različitih vjera

Antonio Guterres: Zatvaranje vrata muslimanima ojačava radikalne grupe i to oni koriste u cilju vlastite propagande (AP)

Visoki komesar za izbjeglice Ujedinjenih naroda, Antonio Guterres, pozvao je zemlje Zapada i islamskog svijeta da zajedničkim snagama rade na rješavaju izbjegličke krize.

Guterres je govorio na sjednici Izvršnog odbora UNHCR-a i tom prilikom istakao kako je neophodno formirati jedinstvo kojim će se izaći nakraj s izbjegličkom krizom.

“Da bi se riješio problem izbjegličke krize potrebna je pozitivna saradnja zemalja Zapada i zemalja islamskog svijeta. Pod hitno se treba boriti protiv ekstremističkih ideologija, kao i protiv islamofobije. Ukoliko Evropa otvori svoja vrata izbjeglicama različitih vjera, to će oslabiti stav koji zagovaraju radikalne grupe. Zatvaranje vrata muslimanima, ojačava ove radikalne grupe i to oni koriste u cilju vlastite propagande”, kazao je Guterres, prenosi Anadolija.

Pomoći Libanu, Jordanu i Turskoj

“Treba se još više pomoći zemljama kao što su Liban, Jordan i Turska. Svaka četvrta osoba u Libanu je izbjeglica. To su srednje razvijene zemlje i od pomoći korist mogu imati i izbjeglice, i ove zemlje. Na taj se način može stvoriti mogućnost zapošljavanja izbjeglica te tako i oni mogu biti dio privrednog života. Svakog dana stanje izbjeglica je sve lošije, zašto bi željele ostati na jednom mjestu?” istakao je visoki komesar, pozvavši da se omogući veća pomoć zemljama koje su prihvatile veliki broj izbjeglica.

Zamjenik predsjedavajućeg Evropske komisije Frans Timmermans je kazao kako se problem izbjegličke krize neće uskoro riješiti.

On smatra da ovom problemu treba pristupiti na realan način.

Dodaje kako i EK želi biti dio ovog rješenja, kao i da su odlučni da povećaju humanitarne fondove.

Govoreći o mogućnosti da se među izbjeglicama koje dolaze u Evropu “nađe i poneki terorista”, Timmermans je kazao: “S ovim rizikom se možemo nositi ukoliko svoj posao uradimo onako kako treba.”

Izvor: Agencije