Nigerijci žene siromašne djevojčice iz Nigera

Sve više djevojčica iz Nigera pod prisilom stupa u brak, jer mnogi bogati Nigerijci nude velike miraze siromašnim tuareškim porodicama. Tu praksu gotovo je nemoguće iskorijeniti zbog ekstremnog siromaštva u toj zemlji.

Tradicionalno vjenčanje u saharskom gradu Agadezu, uporištu plemena Tuareg. Ovdašnje žene su poznate po iznimnoj ljepoti.

Međutim, iza proslava i radosti kriju se tužne priče. Siromašne i bez obrazovanja, većina ovih žena su bile prisiljene udati se dok su još bile djevojčice. Mnoge su obećane bogatim Nigerijcima.

Biju Mohamed se udala za Nigerijca. Nije se navikla na život u Nigeriji, pa se vratila kući s kćerkom. Samohrana je majka, koja jedva spaja kraj s krajem.

Najviša stopa maloljetničke udaje

“Udala sam se kako bih pomogla siromašnom ocu i kako bismo mogli bolje živjeti. Ali, brak se raspao. Sada imam kćerku, koju moram odgajati kako znam i umijem”, kaže Biju Mohamed, samohrana majka.

Udaja maloljetnih djevojaka uobičajena je pojava u ovom dijelu svijeta. Roditelji ne mogu odoljeti izdašnim mirazima, iako su njihove kćeri u takvom braku često izložene zlostavljanju, a nakon što se razvedu i vrate kući, budu ponižene i izvrgnute osudi zajednice.

“Nigerija ima najvišu stopu maloljetničke udaje na svijetu – 25 posto djevojaka uda se prije 15. godine, a 75 posto prije 18. godine.

UNICEF je otvorio dijalog s lokalnim zajednicama, kako bi im objasnili da maloljetnička udaja ima ogroman negativni uticaj na društvo. Također, educiramo djevojčice, kako bismo zaustavili ovu praksu”, kaže Brigitte Sonnois iz UNICEF-a.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera