Deseci Palestinaca ranjeni u sukobima

U posljednja 24 sata povrijeđeno je 77 Palestinaca (AP)

Palestinski Crveni polumjesec je proglasio vanredno stanje u svim uredima na Zapadnoj obali i u Jerusalemu zbog učestalih napada izraelskih snaga sigurnosti i jevrejskih doseljenika na centre i službenike ove humanitarne organizacije.

Iz Ureda Crvenog polumjeseca je saopćeno da je zbog napetosti u pomenutim regijama u mjestu Al Bireh kod Ramallaha otvoren „krizni štab“ i da je cijelo osoblje u pripravnosti.

U saopćenju se navodi da su izraelska vojska i jevrejski doseljenici u protekla 72 sata izveli 14 napada na ekipe i vozila Crvenog polumjeseca na Zapadnoj obali i u Jerusalemu što je grubo kršenje odredbi Ženevske konvencije koja garantira slobodan rad humanitarnih organizacija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

U posljednja 24 sata povrijeđeno je 77 Palestinaca u sukobima s Izraelcima, dok se zahuktava novi krug nasilja na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalemu, saopćili su iz te humanitarne organizacije.

Ograničen pristup

Dodatnih 139 Palestinaca je zatražilo pomoć zbog udisanja suzavca i još njih šest nakon fizičkog sukoba s izraelskim vojnicima i doseljenicima.

Glasnogovornik palestinskih službi sigurnosti Adnan al-Damiri osudio je porast nasilja jevrejskih doseljenika.

“Ta eskalacija nasilja doseljenika očito se vodi pod zaštitom izraelske vlade”, rekao je.

Izraelska policija zabranila je ranije pristup Starom gradu u Jerusalemu Palestincima koji ne žive na tom području, nakon što su u dva napada za manje od 12 sati smrtno stradali Izraelci i Palestinci.

U ranim jutarnjim satima u nedjelju, policija je ustrijelila Palestinca nakon što je nožem napao izraelskog tinejdžera u naselju Bab al-Amoud u Jerusalemu.

Napad u Jerusalemu

U subotu navečer, drugi Palestinac je, u napadu nožem, ubio dvojicu izraelskih muškaraca te ranio ženu i njenog sina u Starom gradu u okupiranom Istočnom Jerusalemu prije nego što ga je usmrtila policija.

Izraelska policija je saopćila da je pristup Starom gradu u Istočnom Jerusalemu sada ograničen na stanovnike tog područja, lokalne trgovce, studente koji na tom području idu na nastavu, državljane Izraela i turiste.

Policija je kazala da će ograničenje trajati dva dana.

Izraelski vojnici evakuirali su područje oko džamije Al-Aksa nakon što su ranije uhapsili najmanje 40 vjernika poslije prvog napada.

Najavljen je hitan sastanak premijera Benjamina Netanyahua i sigurnosnih zvaničnika.

Suočeni s mogućnošću novih sukoba u ponedjeljak će se sastati dužnosnici palestinskih službi sigurnosti s premijerom Ramijem Hamdallahom i predsjednikom Mahmoudom Abbasom, dodao je.

Izvor: Agencije