Rusija jedina protiv zaštićene zone Antarktika

Već nekoliko godina, na Tasmaniji se održavaju sastanci predstavnika svjetskih sila i Evropske unije na kojima se pregovara o statusu Antarktika i formiranju najveće okeanske zaštićene zone na svijetu. Rusija je jedina zemlja koja se i dalje protivi predloženom planu. Međutim, stručnjaci ne gube nadu da će on uskoro biti prihvaćen.

Najočuvaniji kontinent na planeti. Milioni kvadratnih kilometara mora, leda i živog svijeta. Polarnih medvjeda na Antarktiku nema. Ali tu su pingvini i mnoge druge vrste ptica i riba koje ne žive nigdje drugo.

Ekosistemi ovog područja sami po sebi su neprocjenjivi. Ali Antarktik i Južni okean takođe su ključni prirodni laboratoriji za praćenje uticaja klimatskih promjena.

„S obzirom na sve ove promjene koje utječu na Južni okean, bitno je da budemo u mogućnosti da pratimo šta se tačno dešava, da pratimo promjene koje izazivaju one klimatske, ribarstvo, brodarstvo ili turizam. Ako bismo imali kontrolirane zone koje bi bile dio zaštićenih pomorskih rezervata, u tim područjima bismo mogli provoditi neophodna naučna istraživanja“, rekao je Bob Zuur, svjetski fond za zaštitu divljine.

Već pet godina, na godišnjim sastancima koji se održavaju u Hobartu, predstavnici 24 zemlje i Evropske unije pregovaraju o formiranju zaštićenih pomorskih zona.

Neophodan koncenzus

Za sporazum je potreban koncenzus. Prethodnih godina, Rusija i Kina ulagale su veto na prijedloge, tražeći da zadrže pravo na izlov ribe na Antarktiku i tvrdeći da nisu baš uvjerene da su argumenti iza prijedloga, naučni.

„Svaka godina bez utvrđenih zaštićenih zona znači da Antarktik ostaje otvoren za ribarstvo i druge aktivnosti koje narušavaju ekosisteme. Važno je formirati te zone što prije kako bi se ti ekosistemi zaštitili“, navodi Andrea Kavanagh, nevladina organizacija „Pew”.

Na razočarenje stručnjaka, ni na ovogodišnjem sastanku koncenzus nije postignut.

„Naravno, prisutne su frustracije, ali većina delegata napustila je sastanak optimističnija nego ranijih godina. Sporazum još nisu postigli, ali, kako kažu, ovaj put su ostvarili značajan napredak“, javlja reporter Al Jazeere Andrew Thomas.

Najvažnije, predstavnici Kine prvi put su podržali formiranje jedne od dve predložene zone. Rusija se, međutim, i dalje protivi planovima.

„Nagovijestili su da još nisu potpuno spremni za naredni korak u formiranju planiranih zona. Ali izjavili su da su voljni razgovarati s nama i izvan ovih sastanaka. Tu ponudu ćemo prihvatiti i, nadamo se, uvjeriti ih da prihvate planove“, kazao je Evan Bloom, predstavnik State Departmenta.

Stručnjaci se nadaju pozitivnom ishodu tih razgovora. Ali, za sada, Antarktik ostaje nezaštićeni kontinent.

Izvor: Al Jazeera