Velesile se ne slažu oko sudbine Assada

Američki državni sekretar John Kerry izjavio je danas da se “slaže da se ne slaže” sa kolegama iz Irana i Rusije po pitanju sudbine sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Kerry je, poslije razgovora u Beču o pronalaženju političkog rješenja za rat koji se četiri godine vodi u Siriji, rekao da Washington i dalje vjeruje da bi se Assadovim odlaskom s vlasti olakšao proces ka iznalaženju rješenja za sukobe u Siriji i da bi to pomoglo u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i iranski kolega Mohamed Javad Zarif se ne slažu, priznao je Kerry, ali je istakao da će sva trojica nastaviti zajednički da tragaju za političkim rješenjem.

I Lavrov je potvrdio da u Beču nije postignut dogovor oko Assada.

Odluka sirijskog naroda

Lavrov je naglasio da vjeruje da o “Assadovoj sudbini treba da odluči sirijski narod” i da se nada kompromisu o okončanju četerogodišnjih sukoba, prenio je Reuters.

Razgovore u Beču su predvodili John Kerry i ministri vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, Turske Feridun Sinirlioglu i Saudijske Arabije Adel al-Jubair, navodi Tanjug.

Turski šef diplomatije Feridun Sinirioglu istakao je da i dalje traju neslaganja oko temeljnih pitanja, odnosno da još uvijek nije primjetljiva bilo kakva promjena u stavovima zemalja koje podržavaju Bashara Al-Assada.

On je kazao kako je na sastanku bilo govora o Ženevskom dogovoru koji je predviđao formiranje prijelazne vlade u Siriji, no, dodao je da nije došlo do dogovora, iako je na ovu temu vođena jedna duža rasprava.

Naglasio je kako su poznate zemlje koje imaju drugačiji pristup ovom pitanju, te da sve dok ove zemlje ne promjene svoj stav neće biti moguće napraviti konkretne korake.

Nova Sirija

“Ako se u Siriji želi mir i stabilnost i ako će se postaviti jedan okvir za formiranje nove Sirije, temelj tog okvira jeste Assadovo napuštanje političke scene i uspostavljanje prijelaznog procesa i to je ono o čemu mi razgovaramo”, rekao je Sinirlioglu. 

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius je rekao da su se predstavnici velikih sila dogovorili da se ponovo sastanu za dvije sedmice.

“Postoje teme o kojima se ne slažemo, a glavna je buduća uloga Bashara al-Assada”, kazao je francuski ministar. “Ali postoji određen broj tema o kojima smo se složili, posebno o procesu tranzicije, o perspektivama izbora i načinu njihovog organiziranja te ulozi Ujedinjenih naroda”, dodao je.

“I dalje postoje veliki problemi, ali smo postigli neke dogovore”, rekla je visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku Federica Mogherini, prenosi Hina.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

U glavnom gradu Austrije počinje nova runda pregovora o rješenju sirijske krize. Sastaju se ministri spoljnih poslova SAD-a, Rusije, Turske i Saudijske Arabije. Sutra bi trebalo da se pridruže i predstavnici Irana, Egipta i Libana. Glavna tema je situacija u Siriji nakon ruske vojne intervencije. Sporna je i uloga aktuelnog sirijskog predsjednika. Moskva smatra da […]

Published On 29 Oct 2015

Iran tek treba odgovoriti na poziv, a sljedeća runda diplomatskih razgovora o Siriji zakazana je za četvrtak u Beču.

Published On 27 Oct 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO