Turska: Većina izbjeglica u gradovima

Gotovo 2,5 miliona Sirijaca, utočište je našlo u Turskoj. Sirijsko pitanje jedno je od ključnih uoči nedjeljnih izbora, posebice nakon poziva njemačke kancelarke Turskoj da pomognu Evropi koja je pritisnuta izbjegličkim valom.

Omar iz Halepa i Ahmed iz Hame u Turskoj borave kao izbjeglice. Rade u maloj radionici za proizvodnju namještaja.

Ahmed u Ankari živi sa suprugom i sinom. Ostali dio njegove porodice je u Siriji.

Na svako naše pitanje, stidljivo odgovara samo sa po jednom riječi.

Predrasude o Njemačkoj

Iza kamere, nešto je opušteniji. “Samo je Sirija u mojoj glavi”, govori Ahmed, iako je zadovoljan životom u Turskoj.

Omar se nedavno zaručio. “Turska nas je lijepo primila”, kaže.

No, pomisao na odlazak u Evropu, na legalan način, nije mu strana.

“Put za Evropu ide morem… A ja morem ne bih. Ali, avionom bih. Tamo su plate, tamo je novac, tamo je sve. Život je lijep”, kaže Omar.

Nuri Sahin Kaplan , gazda je radionice u kojoj radi Omar. Za radnike iz Sirije kaže da su kao i ostali: Ima i dobrih i onih koji su manje dobri. Sve uposlenike, bez razlike, plaća 450 eura mjesečno.

Njegov otac i brojne komšije radili su nekada u Njemačkoj i Nuri misli da mladi ljudi, pa i Sirijci koji rade kod njega, idealiziraju život na Zapadu.

“Jedan mi je komšija rekao: ‘Možeš li vjerovati da u pola noći idem na posao…?’ Zato što to nisu vidjeli – i ne znaju kako je tamo”, svjedoči Kaplan.

No, svako bira ono što voli, dodaje Nuri.

“U Turskoj živi 2,5 miliona izbjeglica iz Sirije. Samo u Istanbulu, živi ih više nego u čitavoj Evropi. Do sada je za njihovu skrb, Turska potrošila 8 miliona dolara, od čega 7,5 vlastitih sredstava”, izvještava Adnan Rondić, reporter Al Jazeere.

Ponuda Evrope

Oytun Orhan, analitičar, pojašnjava da svega deset posto Sirijaca u Turskoj, živi u izbjegličkim kampovima. Svi ostali su u gradovima, zajedno sa domaćim stanovništvom. Posao nije lako naći i mnogi odlučuju otići na Zapad.

“Zbog toga što je sve manje nade za rješenje sirijske krize, Sirijci u potrazi za boljim životom idu u Evropu. Također, njihove ekonomske prilike u Turskoj, postaju lošije, i to je drugi razlog zbog kojeg odlaze”, kaže Orhan.

Iz Evrope je stigla i nova ponuda, u zamjenu za tursko učešće u zaustavljanju nekontroliranog priliva izbjeglica na stari kontinent. Ona podrazumijeva više novca za izbjeglice, olakšanje viznog režima za turske građane i odmrzavanje pregovora o turskom članstvu u EU.

“Ako Evropa ovo gleda samo kroz ekonomsku prizmu, mislim da Turska neće biti zadovoljna time. Turska to gleda šire, ne samo kroz novac. To za nju znači i pronalazak rješenja u samoj Siriji, i također, novu saradnju sa Evropskom unijom”, dodaje Orhan, analitičar Istraživačkog centra za bliskoistočna pitanja.

I upravo tako i zaključuje ovaj stručnjak ovog Istraživačkog centra iz Ankare – za Tursku je važno da pravilno procjeni šta ovom ponudom dobija, a šta daje.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Blizu 2,5 milijuna Sirijaca, utočište je našlo u Turskoj.Sirijsko pitanje jedno je od ključnih uoči nedjeljnih izbora, posebice nakon poziva njemačke kancelarke Turskoj da pomognu Evropi koja je pritisnuta izbjegličkim valom.  

Published On 30 Oct 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO