SAD prodaje Turskoj opremu za ‘pametnu bombu’

Dio opreme, koji Turska planira kupiti, služi za pretvaranje nenavođenih bombi u 'pametne bombe' navođene GPS-om (AP)

Sjedinjene Američke Države će Turskoj prodati vojnu opremu za zajedničke izravne napade, poznatiju kao “pametna bomba”.

Američka Agencija za sigurnost i obrambenu suradnju priopćila je da je Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a odobrilo prodaju vojne opreme za zajedničke izravne napade i ostalu logističku podršku.

Ukupna vrijednost te opreme iznosit će 70 milijuna dolara, a o toj prodaji u četvrtak je obaviješten i Kongres.

U priopćenju je navedeno kako je Turska uputila zahtjev za kupovinu cijelog seta materijala, koji se sastoji od 2.200 dijelova, a koji se mogu koristiti za razne vrste bombi.

Bombe navođene GPS-om

“Turska je partner SAD-a kada je riječ o uspostavljanju mira i stabilnosti u regiji”, navedeno je u priopćenju, kako prenosi Anadolija.

Naglašeno je kako je podrška Turskoj, kao partneru NATO-a, u pogledu uspostavljanja jake sposobnosti i spremnosti za obranu, od izuzetne važnosti s aspekta nacionalnih interesa SAD-a.

Dio opreme, koji Turska planira kupiti, služi za pretvaranje nenavođenih bombi u takozvane “pametne bombe” navođene GPS-om, koje se mogu koristiti u različitim vremenskim uvjetima.

Izvor: Agencije


Povezane

Avioni A-10, koji su poslani u bazu Incirlik, posebno su namijenjeni za uništavanje tenkova, oklopnih vozila i drugih ciljeva na zemlji.

Published On 20 Oct 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO