Orban optužuje Sorosa za izbjegličku krizu

Orban je istakao da su zapadni način razmišljanja i mreža aktivista možda najbolje predstavljeni u liku Georgea Sorosa (Getty Images)

Mađarski premijer Viktor Orban optužio je danas ljevičare, finansijere, aktiviste, ali i američkog milijardera Georgea Sorosa da snose odgovornost za aktuelnu izbjegličku krizu u Evropi.

“Ovom invazijom izbjeglica s jedne strane upravljaju krijumčari, a sa druge oni aktivisti za ljudska prava koji podržavaju sve ono što slabi nacionalne države”, rekao je Orban mađarskom državnom radiju.

Dodao je da je zapadni način razmišljanja i mreža aktivista možda najbolje predstavljeni u liku Georgea Sorosa, javio je AFP.

“Ako se ne izborimo za Evropu onda će se ostvariti snovi nekih finansijera, transnacionalnih aktivista i funkcionera koje niko nije birao“, kazao je on.

EU se kreće ka anarhiji

On je, također, ukazao da je evropska ljevica radila na podrivanju nacionalnih država u korist međunarodnih i kosmopolitskih zajednica.

“Teško je zamisliti da velike evropske države sa ogromnim funkcionalnim obavještajnim službama nisu bile spremne za priliv nekoliko hiljada izbjeglica u Evropu”, napomenuo je on.

Ono što se danas dešava, kako je rekao, nema demokratsku osnovu, a EU se od organizovane institucije kreće ka anarhiji.

“Ljudi u Evropi počinju da se bude i shvataju da je imigracija kulturološko pitanje i da je naš identitet”, zaključio je Orban.

Orban je nedavno u Madridu izjavio da su 70 posto izbjeglica mladići koji izgledaju kao vojska.

Izvor: Agencije


Povezane

Mađarski premijer odgovorio je lideru IZBiH nakon što je Kavazović reagovao na Orbanovu tvrdnju da islam ne pripada Evropi.

Published On 28 Oct 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO