OCE: Gulen plaćao putovanja kongresmenima

U izvještaju se navodi da su članovi Kongresa navodno prekršili pravila koja se odnose na 'zabranu prihvatanja poklon putovanja' (EPA)

Izvještaj Američkog ureda za etiku u Kongresu (OCE) je pokazao da su organizacije povezane sa pokretom Hizmet, na čelu sa Fethullahom Gulenom, od 2008. godine tajno finansirale preko 200 putovanja američkim kongresmenima čime su prekršena pravila Kongresa i federalni američki zakoni, javlja Anadolija.

Mnoge organizacije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), povezane sa pokretom Hizmet, koje su snosile troškove putovanja, nisu prijavljene kao dobrotvorne organizacije. Pet organizacija je u Poreznoj upravi SAD-a (IRS) navelo da su putovanja tajno finansirale organizacije u Turskoj, prenosi Anadolija.

U izvještaju OCE-a se navodi da su pomenuta putovanja kongresmena i uposlenika Kongresa koštala preko 800.000 dolara, isključujući troškove tokom boravka u Turskoj i drugim zemljama u koje su putovali.

Dodaje se kako postoji sumnja u izvor prihoda jer je, kako se navodi, vrlo mala vjerovatnoća da pomenute organizacije posjeduju toliko novca za skupa putovanja.

‘Zabrana prihvatanja poklon putovanja’

Dva kongresmena i 32 uposlenika Kongresa su putovali u glavni grad Azerbejdžana Baku 2013. godine kako bi učestvovali na konvenciji koju su organizovale organizacije koje djeluju u okrilju Tursko-američke alijanse (TAA) koja je povezana sa pokretom predvođenim Gulenom.

Kako navodi USA Today, istragom je utvrđeno da su troškove snosile neke druge organizacije i agencije, uključujući i nekoliko njih koje djeluju u Azerbejdžanu.

U vrlo opsežnom izvještaju je navedeno da postoji mogućnost da su članovi Kongresa prekršili pravila Kongresa koja se odnose na “zabranu prihvatanja poklon putovanja”.

Inače, prema američkom zakonu, zvaničnicima te zemlje je zabranjeno da prihvataju poklone od stranih vlada i njihovih agencija. Dozvoljeno je zvaničnicima da prihvate poklon koji košta do 50 dolara. Ipak, kako navode američki mediji, jedan kongresmen je prilikom sumnjivih putovanja primio poklon u vrijednosti od 10.000 dolara.

Postoje sumnje da uposlenici Kongresa nisu priložili potrebne informacije o putovanjima koje su organizovale organizacije povezane sa pokretom poznatijim kao Hizmet.

U izvještaju OCE-a se navodi da je predsjednik dvije organizacije koje djeluju u okrilju pokreta Hizmet, a koje su organizovale putovanje u Baku, Kemal Oksuz koji je član Odbora Tursko-američke alijanse.

Oksuz i četiri kongresmena su odbili razgovor sa komitetom Kongresa u vezi sa navodima o sumnjivim putovanjima.

Izvještaj je također pokazao da je druga organizacija koja je povezana sa Gulenovim pokretom, Udruženje prijateljstva i saradnje Bosfor-Amerika (BAKIAD), finansirala putovanja u Tursku tokom nekoliko prethodnih godina i dala “nedozvoljene poklone” kongresmenima.

Nikada nije navedeno u zvaničnim dokumentima Kongresa da je BAKIAD snosio troškove putovanja u Ankaru i Istanbul.

U izvještaju se navodi da su još neke organizacije povezane sa pokretom Hizmet organizovale putovanje za članove Kongresa, koje je finansirao BAKIAD, koji se, kako je navedeno u izvještaju, finansira putem donacija turskih državljana. Dodaje se kako su kongresmeni i osoblje Kongresa, koji su putovali u Tursku, tom prilikom dobili mnoge vrijedne poklone.

Osim toga, organizacije koje djeluju u okrilju Gulenovog pokreta su lobirale protiv Turske u američkom Kongresu donacijama i finansiranjem putovanja pojedinim predstavnicima u tom američkom tijelu.

Iste organizacije su prošle godine pokrenule inicijativu koju je podržalo nekoliko kongresmena, a kojom je izražena zabrinutost zbog politike Turske prema Gulenovom pokretu.

Drugo istraživanje, provedeno prošle godine, je pokazalo da su osobe i organizacije u SAD-u, a koje su povezane sa Gulenovim pokretom, donirale oko 500.000 dolara pojedinim kongresmenima koji su podržali inicijativu, te potrošili 300.000 dolara za putovanja u Tursku za desetine drugih koji su podržali inicijativu.

Tužilaštvo u Istanbulu zatražilo je u martu ove godine lišavanje slobode Fethullaha Gulena, vođe pokreta koji tužilaštvo tereti za više nezakonitih aktivnosti.

Turske vlasti zatražile su 2. februara od Sjedinjenih Američkih Država (SAD) ukidanje “zelene karte” Fethullahu Gulenu. Njemu je 28. januara 2015. godine po osnovu “davanja lažnog iskaza” poništen turski pasoš.

Turska je ranije izdala potjernicu za Gulenom, optuženim za vođenje kriminalne organizacije i pokušaj državnog udara u cilju rušenja vlade na čelu sa Recepom Tayyipom Erdoganom, tada premijerom, a sadašnjim predsjednikom države.

Novčane nagrade

Posredstvom Ministarstva vanjskih poslova, Turska je zatražila od SAD-a Gulenovo izručenje radi procesuiranja pred turskim pravosuđem.

Republika Turska je jučer saopćila da za svakoga od više lica sa crvenih lista Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) među kojima je i Fethullah Gulen, lider terorističke organizacije FETÖ-PDY, nudi nagradu od 1.242.815 eura.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Turske pokrenulo je web stranicu “www.terorarananlar.pol.tr” (teroristi koji se traže), na kojoj se nalaze liste terorista koje ova zemlja traži kao i nagrade koje se nude za pronalazak nekog od njih.

Na web-stranici moguće je vidjeti pet različitih lista, i to crvenu, plavu, zelenu, narandžastu i sivu.

Među imenima na crvenoj listi nalazi se i Fethullah Gulen, lider pokreta Hizmet, odnosno organizacije FETÖ-PDY, a za njega, kao i ostale teroriste sa crvene liste, nudi se nagrada u vrijednosti od četiri miliona turskih lira, što je oko 1,2 miliona eura.

Na crvenoj listi, pored Fethullaha Gulena, nalaze se i brojni vodeći ljudi organizacije PKK poput Cemila Bayika, Murata Karayilana, Ilhamija Balija te Durana Kalkana. Na listama se, između ostalih, nalaze i pripadnici terorističke organizacije ISIS.

Gulen, koji od 1999. godine boravi u SAD-u, optužen je i za formiranje i vođenje “paralelne strukture”, koja je na čelu s njim, prema navodima tužilaštva, imala u planu rušenje vlade.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO