Nova propaganda ISIL-a: ‘Odmor od džihada’

Winter je zaključio da su najvažniji dio ISIL-ove propagande ljudska prava i prava djece (Arhiva)

Piše Harun Cero

Charlie Winter iz britanske Fondacije Quilliam(Thinkthan) je 38 dana, 24 sata na dan, proučavao propagandu Islamske države Irak i Levant, tako što je gledao njihova videa, slušao snimke govora ISIL-ovaca, gledao fotografije i slušao njihovu muziku.

On je detaljno analizirao njihova pravila ponašanja, a na kraju svog projekta je britanski analitičar došao do iznenađujućeg zaključka. Nasilje i rat nisu glavna tema ISIL-ove propagande.

Oni su samo dio propagande kroz koju ISIL komunicira.

Winter nam je kazao da je glavni cilj ISIL-ove propaganda u regrutiranju i širenju njihove grupe, a posebno su aktivni na području Iraka, Sirije i Libije.

‘Idealno društvo’

Cijeli marketinški sistem i sistem za razmjenu poruka te grupe, tvrdi Winter, čini utopiju-zamisao o idealnom društvu.

“Oni žele da prikažu kalifat ISIL-a kao mjesto gdje svako može ići i gdje svako može živjeti, gdje je jednostavno bolje živjeti. Da je to mjesto vrijedno da se umre za njega”, tvrdi Winter.

Britanski analitičar je od 16. jula ove godine do 18. augusta analizirao ISIL-ovu propaganda.

Tvrdi da su mu u istraživanju puno pomogli hashtagovi povezani sa ISIL-om na internetu, preko kojih je dolazio do informacija.

Nije pratio profile popularnih ISIL-ovaca pojedinačno i to mu je mnogo pomoglo.

“Da sam pratio samo ljude za koje znamo da su povezani sa ISIL-om, dobio bi samo 90 posto informacija o toj grupi. Svaki dan sam gledao arapske portale i kanale, da bi na kraju imao sve informacije za analizu”.

Winter je došao do zaključka da se samo dva posto ISIL-ove propagande sastoji od nasilja.

“Pa oni se u svojoj propagandi u zadnje vrijeme dosta oslanjaju na izbjegličku krizu, spor između Izraela I Palestine i razne sukobe koji se trenutno dešavaju na Bliskom Istoku. Pokazuju slike mrtve djece, uništenih džamija i onih stvari koje bi mogle naljutiti ljude i potaći ih da se pridruže grupi”.

Britanac je istakao da je vojna propaganda također jako važan dio ISIL-ovog plana, u smislu da se promovišu njihove jedinice, kojih je 331 širom Bliskog istoka.

Vojna propaganda čini 37 posto njihove promocije jer grupa želi da pokaže svoju nadmoć u regiji Bliskog istoka, a u 90 posto videa se vidi ruski kalašnjikov ili druge vrste oružja.

Najvažniji dio propagande, i onaj oko kojeg se sve vrti, su kaže Winter ljudska prava.

“Ekonomija, socijalna prava, pravna država i gozbe na kojima se uživa i druži, su nakon perioda prilagođavanja i početne agresivne propaganda, glavne teme ISIL-ove propagande. U junu prošle godine je ta grupa počela da propagira kalifat, državu, nakon što je prva faza predstavljanja ciljeva grupe završila. Sada se nalazimo u drugoj fazi”.

Grupa u zadnje vrijeme, tvrdi Winter, najviše koristi izbjegličku krizu i prava djece kao osnov njihove propagande.

Dan koji se zove ‘dan bez džihadizma’ je onaj kada borci u kalifatu odmaraju.

“U videima koja ISIL objavljuje vide se djeca u improvizovanim zoološkim vrtovima, kako jašu kamile ili kako zajedno sa odraslima idu u ribolov, a uz to su zadovoljna. Ovo je sasvim novi nivo organizacije, što je pomalo i zastrašujuće”.

Treća faza

Winter je kroz svoja istraživanja također došao do zaključka da cilj ISIL-a više nije da se širi, nego da konsoliduju to što imaju.

Također žele da se uvežu sa drugim sličnim grupama, kao što je primjerice pobunjenička grupa Al-Shabab.

Charlie Winter je zaključio da ISIL-ova propaganda uskoro ulazi u treću fazu u kojoj će se organizacija podići na još viši nivo.

U trećoj fazi, ističe Winter, će njihov propagandni materijal biti dostupan na više jezika zbog stvaranja novih koalicija.

Oni žele da dokažu da oni djeluju kao država, a da su druge ‘grupe samo grupe’.

Postoje naznake, zaključio je britanski analitičar, da će ISIL kroz svoj radio kanal i časopis nastaviti da širi svoju filozofiju života.

Napadi grupe ISIL-a u posljednja tri mjeseca su intenzivirani, a broj oružanih napada u tom periodu povećan je za 42 posto.

ISIL je u periodu od prvog  jula do 30. septembra izveo 1.086 napada širom svijeta.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Američka vojska osmislila je novu strategiju borbe protiv grupe Islamska država Irak i Levant ‘Tri R’, što znači i podršku akciji na tlu.

Published On 28 Oct 2015

Reporteri bez granica objavili su da je grupa Islamska država Irak i Levant ubila najmanje 13 od 48 novinara koje je otela u iračkom gradu.

Published On 28 Oct 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO