Izraelske snage ubile palestinsku bebu

Među današnjim žrtvama osmomjesečna beba i dvojica Palestinaca, navodnih napadača (EPA)

Troje Palestinaca, uključujući osmomjesečnu bebu, izgubili su živote od izraelske vatre, jedan Palestinac je u kritičnom stanju, dok su mnogi povrijeđeni tokom protesta u Gazi i na Zapadnoj obali.

Palestinsko Ministarstvo zdravstva potvrdilo je u petak smrt bebe, Ramadana Mohammeda Faisala Thawabte, koja se ugušila zbog udisanja suzavca u selu blizu Betlehema. Beba je preminula u Beit Fajjaru tokom sukoba izraelske armije i Palestinaca.

Dan ranije, izraelska vojska je poručila stanovnicima izbjegličkog kampa Aida u Betlehemu da će, ukoliko ne prestanu bacati kamenje, Izraelci bacati suzavac sve do smrti svih stanovnika, prenosi novinska agencija Ma'an.

„Stanovnici Aide, mi smo izraelske okupacijske snage, ukoliko budete bacali kamenje, odgovorit ćemo suzavcem dok ne umrete. Djeca, mladi, stari, svi – nećemo poštedjeti nikoga“, kazale su navodno izraelske snage preko razglasa.

Porast crnog bilansa

Ministarstvo je također potvrdilo prvi incident u kojem je poginuo Qasem Sabaana (20) i povrijeđen neimenovani 17-godišnjak na kontrolnoj tački južno od Nablusa na okupiranoj Zapadnoj obali.

Novinar Al Jazeere, koji je svjedočio dešavanju, navodi kako je policija ispalila najmanje sedam metaka na Palestinca koji se sada u bolnici bori za život. Izraelska policija tvrdi da su ova dva Palestinca prišla punktu na motorima, naoružani noževima.

Također u Jerusalemu, danas je Palestinac, navodni napadač, podlegao ranama koje je zadobio ranije ovog jutra. Pripadnik osiguranja voza upucao je navodnog napadača na tramvaju u okupiranom Istočnom Jerusalemu bojevom municijom nakon što je Palestinac navodno napao izraelskog naseljenika, stoji u saopćenju policije.

Od 1. oktobra, izraelske snage ili naseljenici usmrtili su 69 Palestinaca, među kojima su nenaoružani demonstranti, prolaznici ili navodni napadači, a to se dešavalo širom Izraela, okupirane Zapadne obale i Pojasa Gaze.

Devet Izraelaca je umrlo u napadima nožem ili drugim oružjem u istom periodu.

Izvor: Al Jazeera i agencije