I Washington ukida sankcije Bjelorusiji

Lukašenko je rekao da NATO i Evropsku uniju ne treba smatrati neprijateljima (Arhiva)

Sjedinjene Američke Države objavile su odluku kojom ukidaju neke sankcije Bjelorusiji, kao znak priznanja za oslobađanje političkih zatvorenika.

“U koordinaciji s Europskom unijom, Sjedinjene Američke Države ublažile su sankcije protiv devet bjeloruskih tvrtki, s obzirom na pozitivan potez Vlade Bjelorusije koja je 22. kolovoza oslobodila šest političkih zatvorenika”, rekao je glasnogovornik State Departmenta John Kirby.

Pozvao je Vladu te zemlje na daljnje poteze, kojima bi dodatno poboljšala stanje kada je riječ o ljudskim pravima i demokraciji.

Europska unija objavila je ranije da će u subotu suspendirati sankcije Bjelorusiji na četiri mjeseca, uključujući i one uvedene protiv autoritarnog bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Time je Unija ispunila obećanje po kojemu će nagraditi ono što se doživljava kao otvaranje te zemlje prema Europi, kazali su diplomati EU-a.

Razočaranost izborima

Ukidanje sankcija odnosi se na 170 građana Bjelorusije, među njima i Lukašenka.

Odluka je uslijedila nakon što je Lukašenko pomilovao šest političkih zatvorenika, kao i u odsustvu novih represivnih političkih mjera poslije predsjedničkih izbora, na kojima je Lukašenko osvojio peti mandat.

Iako je Europska unija kao jedan od razloga za ukidanje sankcija navela održavanje predsjedničkih izbora u Bjelorusiji, Washington je njima “razočaran”.

Navode kako im je nedostajalo “slobode i jednakopravnosti” te kao razlog za ukidanje dijela sankcija navodi samo oslobađanje političkih zatvorenika.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO