Policija usmrtila Palestinca nakon ubistava Izraelaca

Palestinac je nožem napao muškarca, dvije žene i malo dijete (Aktivisti)

Najmanje dvoje Izraelaca je ubijeno, a dvoje je ranjeno, kada ih je nožem napao 19-godišnji Palestinac u Starom gradu u okupiranom Jerusalemu.

Palestinac je nožem napao muškarca, dvije žene i malo dijete u subotu navečer, nakon čega su ga ustrijelili pripadnici izraelske granične policije u blizini Lavlje kapije u Jerusalemu.

Izraelska policija je potvrdila da je Palestinac iz Al-Bireha, palestinskog grada koji se nalazi pored Ramallaha u centralnom dijelu Zapadne obale, 15 kilometara sjeverno od Jerusalema.

Prema preliminarnim rezultatima istrage, Palestinac je nožem napao nekoliko osoba, oteo pištolj od jednog od povrijeđenih Izraelaca, te otvorio vatru na turiste i policajce, prenosi Associated Press.

Nakon toga su ga policajci razoružali.

Hapšenje vjernika u Al-Aksi

Nakon napada nožem, izraelski vojnici su upali u džamiju Al-Aksa i uhapsili najmanje 40 vjernika. 

Izraelske snage su pojačale mjere sigurnosti i zatvorile prilaze Starom gradu.

Do napada je došlo u vrijeme povišenih tenzija u Jerusalemu nakon sukoba između policije i Palestinaca u kompleksu džamije Al-Aksa.

Deset Palestinaca je ranije u subotu ozlijeđeno u sukobima s izraelskim snagama sigurnosti u gradu Nablusu na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelske snage su prethodno upale u nekoliko palestinskih domova i uhapsile šestero Palestinaca.

Nastavljene su i pojačane sigurnosne mjere na ulazu u Nablus, nakon što je u jednom napadu u četvrtak poginuo izraelski bračni par. 

Izvor: Al Jazeera i agencije