Devet članova jedne porodice ubijeno u ruskom udaru

Devet članova jedne porodice poginulo je kada su ruske snage izvele zračni napad u blizini naselja u pokrajini Idlib u Siriji.

Nakon toga uslijedio je još jedan zračni napad na istu lokaciju, u kojem je poginuo i pripadnik civilne zaštite koji je pokušavao izvući tijela poginulih ispod ruševina, javlja novinar Al Jazeere Milad Fadl.

“Ruske zračne snage izvele su tri zračna napada na naselje Ihsen u pokrajini Idlib. U tom području nalazi se veliki broj farmi peradi i poljoprivrednih dobara. U popratne objekte sklonile su se osobe koje su pobjegle od granatiranja i sukoba u drugim područjima”, javlja reporter Al Jazeere.

On je dodao da se ispod ruševina srušenog objekta nalazi cijela porodica.

“Devet članova te porodice je poginulo. Civilna zaštita i susjedi pomažu da se njihova tijela izvuku ispod ruševina”.

Fadl navodi kako u tom području nema nikakvih vojnih objekata, ali da ruski avioni i dalje nadlijeću okolna područja i bombardiraju druge lokacije.

Novinar Al Jazeere naglašava da se radi o poljoprivrednom zemljištu i da su se na njemu nalazile osobe koje su izbjegle iz drugih ratom zahvaćenih dijelova Sirije.

“No, nisu uspjele pobjeći od ruske ratne avijacije”.

Ruski udari

Ruska vojska najavljuje dodatno pojačanje napade na, kako navode, terorističke položaje u Siriji, prenosi Interfax kao i poruku iz Moskve da žele surađivati sa Sjedinjenim Američkim Državama.

I tokom današnjeg dana nastavljeni su ruski udari na području Sirije.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je i snimke tih napada. Potvrdili su kako su njihovi avioni u posljednja 24 sata izveli više od 20 udara.

Tvrde da su gađali položaje grupe Islamska država Irak i Levant u Raqqi, uporištu te organizacije. Meta su bila skladišta municije.

Udari su izvedeni i u predgrađu Idliba koja su pod kontrolom Slobodne sirijske vojske. Sirijski opservatorij za ljudska prava tvrdi kako su u ruskim napadima do sada poginule 53 osobe, među njima 39 civila.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO