Beč: Veliki marš podrške izbjeglicama

Demonstranti smatraju kako zatvaranje granica i obustava željezničkog prometa nisu rješenja izbjegličke krize (Anadolija)
Demonstranti smatraju kako zatvaranje granica i obustava željezničkog prometa nisu rješenja izbjegličke krize (Anadolija)

Gotovo 70.000 ljudi pridružilo se maršu solidarnosti s izbjeglicama koji je organiziran u subotu u Beču.

Maršu su se pridružili građani, migranti, borci za ljudska prava, umjetnici kao i državni dužnosnici.

Ovi prosvjednici su željeli da izbjeglice budu prihvaćene, da im se omogući prolaz preko Austrije kao i poboljšanje uvjeta života u izbjegličkim kampovima.

Okupljeni prosvjednici su, analizirajući politiku Vlade prema izbjeglicama, kazali kako traže bolje uvjete života izbjeglica, javlja Anadolija, 

Suprotstavljanje antiimigrantskoj FPO

Oni smatraju kako zatvaranje granica i obustava željezničkog prometa nisu rješenja izbjegličke krize.

Prosvjednici su hodali prema Parlamentu u središtu grada, a među njima su bili studenti i obitelji s djecom. Nosili su transparente “Bez zidova oko Europe”, “Nijedan čovjek nije ilegalan, ljudska prava su iznad svega” i “Izbjeglice unutra, FPO van”.

Prosvjednici su se željeli suprotstaviti i stajalištima austrijske desne, antiimigrantske Slobodarske stranke (FPO).

Vođa FPO-a Heinz-Christian Strache koji se zalaže za, kako ga naziva, austrijski kršćanski i zapadni identitet, natječe se za mjesto gradonačelnika Beča na izborima 11. listopada.

Beč je tradicionalno uporište socijaldemokrata.

“Jako nas je strah da bi Strache mogao dobro proći na izborima u Beču”, rekao je Christof, 28-ogodišnji mladić koji radi u gradskoj upravi Beča, kako prenosi Hina.

FPO poziva na izgradnju ograde

Strache je pozvao da se oko Austrije izgradi ograda kako bi se zaustavio val migranata.

Početkom prošlog mjeseca, također su organizovane demonstracije kada se nešto više od 25.000 demonstranata borilo za poboljšanje uslova života u izbjegličkim kampovima. 

U rujnu je gotovo 200.000 izbjeglica i migranata ušlo u Austriju, koja ima 8,5 milijuna stanovnika.

Izvor: Agencije


Povezane

Aktivisti osudili izjavu ministrice Mikl-Leitner da bi moglo doći do primjene sile ukoliko bude nagomilavanja izbjeglica na granici.

29 Sep 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO