UN: Sukobi Izraelaca i Palestinaca vode u katastrofu

Ujedinjeni narodi su upozorili da sukobi Izraelaca i Palestinaca vode ka katastrofi.

Visoki komesar UN-a za ljudska prava Zeid Raad al-Hussein je kazao da je taj konflikt, koji traje šest decenija, ekstremno opasan.

Ubijena još dva Palestinca

Izraelske snage ubile su u četvrtak dva Palestinca – jednog koji je navodno ubo nožem vojnika, te još jednog koji je navodno pokušao napasti drugog izraelskog vojnika, u najnovijim sukobima u Hebronu, na Zapadnoj obali.

“Nasilje između Izraelaca i Palestinaca će nas dovesti do katastrofe ako se ne zaustavi odmah”, rekao je.

Američki državni sekretar John Kerry je istakao kako krvoproliće u Izraelu pokazuje da su napori koji se ulažu u mirovne pregovore dviju strana vrijedni toga i da se moraju nastaviti.

“Trenutna situacija nije održiva”, zaključio je Kerry.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, u prvom obraćanju Vijeću za ljudska prava UN-a, ukazao je u srijedu na rast tenzija na Bliskom istoku i izraelska kršenja ljudskih prava Palestinaca te upozorio da je trenutna izraelska okupacija najteža još od 1948. godine.

Sigurnosne kamere

Muslimanski vjerski zvaničnici u okupiranom Istočnom Jerusalemu nedavno su saopćili kako ih je izraelska policija spriječila da postave sigurnosne kamere u kompleks džamije Al-Aksa, uprkos novom dogovoru o postavljanju opreme za nadgledanje na toj lokaciji.

Napadi nožem, pucnjave i protesti postali su dio svakodnevice od 1. oktobra.

Najmanje 58 Palestinaca i osam Izraelaca poginulo je od početka mjeseca.

U ponedjeljak su na okupiranoj Zapadnoj obali izraelske snage sigurnosti iz vatrenog oružja teško ranije Palestinca, nakon što je on, navodno, pokušao zbosti izraelskog graničnog policajca.

Prije toga je 20-godišnji Palestinac ubijen iz vatrenog oružja izraelskih snaga sigurnosti na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izrael je naveo da je napadač teško ranio 19-godišnjeg vojnika.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO