Tuberkuloza sustigla AIDS po smrtnosti

U posljednjih deset godina ostvaren veliki uspjeh terapijom protiv HIV-a, ali se dvjema bolestima ne pristupa jednako (AP)
U posljednjih deset godina ostvaren veliki uspjeh terapijom protiv HIV-a, ali se dvjema bolestima ne pristupa jednako (AP)

Tuberkuloza se brojem umrlih prvi put približila AIDS-u kao vodeći uzrok smrtnosti od zaraznih bolesti, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

U 2014. godini od tuberkuloze je u svijetu preminuo 1,1 milijun ljudi, a u istom je razdoblju HIV/AIDS usmrtio 1,2 milijuna, među njima i 400.000 zaraženih HIV-om i TBC-om, navodi WHO.

Izvješće pokazuje kako je sjajan uspjeh posljednjih deset godina ostvaren u pristupu terapiji zaraženih HIV-om, koja je mnogima od njih pomogla preživjeti infekciju.

Istodobno, podaci pokazuju da se tim dvjema svjetskim ubojicama ne pristupa jednako, kaže Mario Raviglione, direktor programa borbe protiv TBC-a u WHO-u, kako prenosi Hina.

“Dobra je vijest da je od 2000. godine liječenje spasilo život 43 milijuna oboljelih od TBC-a”, ali s obzirom na to da se većina oboljelih može uspješno liječiti, stopa smrtnosti “neprihvatljivo je visoka”, rekao je Raviglione.

Prevelik jaz

Izvješće je sastavljeno na temelju podataka iz 205 zemalja i teritorija o svim aspektima TBC-a, uključujući i oblike otporne na lijekove.

“Izvješće zvoni na uzbunu, jer nas čeka veliki posao kako bismo smanjili smrtnost od te stare, ali izlječive bolesti”, kaže Grania Brigden iz udruge Liječnici bez granica.

Za terapiju HIV/AIDS-a izdvaja se deset puta više novca nego za TBC, pa je za HIV/AIDS potrošeno osam milijardi dolara, a za TBC 800.000 dolara, izjavio je Raviglione.

Jedan od razloga je što HIV/AIDS uvelike pogađa siromašne zemlje Afrike, a TBC prevladava u zemljama kao što su Indija i Kina, koje mogu same financirati domaće zdravstvo.

No, i kad se taj čimbenik uzme u obzir, jaz je prevelik i potrebno je još 1,4 milijarde dolara za financiranje liječenja TBC-a u 2015. godini.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO