Somalija: Avion prinudno sletio u ruke pobunjenika

Pripadnici Al-Shababa još se nisu oglasili povodom ovog događaja (AP)
Pripadnici Al-Shababa još se nisu oglasili povodom ovog događaja (AP)

Teretni avion sa desetak članova posade prinudno je sletio u Somaliju, na područje pod kontrolom grupe Al-Shabab, saopćile su danas lokalne vlasti.

Avion je prinudno sletio sinoć u okrugu Omar Darire, gotovo 45 kilometara južno od glavnog grada Mogadishua, prenijela je agencija AFP.

“Pretpostavljamo da su olupina aviona, kao i članovi posade koji su eventualno preživjeli, sada u rukama ekstremista”, izjavio je lokalni zvaničnik Mohamed Hussein.

Nepoznat uzrok pada

Glas Amerike je prenio da je u avionu bilo od devet do 11 ljudi te da se ne zna šta se desilo s njima.

Zasad nema informacija kakav teret je avion prevozio, a nije poznat ni uzrok pada.

Stanovnici grada Afgoya kazali su da je avion letio iznad naselja, prije nego što se zaputio prema zapadnom dijelu grada.

Pripadnici Al-Shababa se još nisu oglasili povodom ovog događaja.

Borci pobunjeničke grupe Al-Shabab su u septembru zauzeli vojnu bazu Afričke unije na jugu Somalije i ubili  desetke vojnika.

Al-Shabab, istočnoafrički ogranak Al-Kaide, nastoji svrgnuti s vlasti međunarodno priznatu Vladu u Mogadishuu, na čijoj se strani bori 22.000 vojnika Afričke unije.

Izvor: Agencije


Povezane

Jemenske izbjeglice preko lučkog grada Adena bježe u kampove u Somaliji, koji su već prepuni. Strahuje se, da se ta zemlja neće moći izboriti s velikim brojem izbjeglica.  

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO