Sarkozy sa Putinom: Svijet treba Rusiju

Sarkozy i Putin: Bivši šef francuske države je kazao kako „nema smisla izolirati Rusiju“ u vrijeme velikih izazova, kao što je kriza u Siriji (EPA)

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy boravio je u četvrtak u posjeti Moskvi gdje se sastao sa ruskim liderom Vladimirom Putinom i poručio da je svijetu potrebna Rusija.

Sarkozy je naglasio da Rusija i Europa moraju sarađivati kako bi se okončale trenutne tenzije, posebno u Siriji, a Zapad je pozvao da prestane sa izolacijom Rusije.

„Duboko sam uvjeren da je Rusija potrebna cijelom svijetu. Rusiji i Europi je suđeno da sarađuju, razgovaraju, slušaju i poštuju se, to je budućnost za Rusiju i Francusku“, kazao je Sarkozy.

On je prije sastanka sa Putinom održao predavanje na moskovskom Univerzitetu gdje je poručio da ne bi „smjeli prihvatiti novi hladni rat jer bi to bio poraz i za vas i za nas“, navode agencije.

Bivši šef francuske države je kazao kako „nema smisla izolirati Rusiju“ u vrijeme velikih izazova, kao što je kriza u Siriji.

S obzirom da oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) prijeti regiji, koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama mora sarađivati sa Sirijom, Iranom i Rusijom, naveo je Sarkozy, koji je bio predsjednik Francuske od 2007. do 2012. godine.

„Moramo dvije koalicije spojiti u jednu. Bez Rusije, ne mogu se riješiti veliki svjetski izazovi“, rekao je Sarkozy, dodajući da je svjetska uloga Putina „više pozitivna, nego negativna, uprkos našim razlikama“.

Oglasio se Valls

Francuski političar je na sastanku predsjedniku Rusije rekao da, uprkos neslaganjima, mora da se nađe način za dobar kompromis.

Putin se, kako je naveo AP, Sarkozyju obratio neformalno na „ti“.

„Veoma sam sretan što te vidim, Nicolas. Toliko toga se dogodilo u Europi, svijetu i našim bilateralnim odnosima u posljednjih godinu dana“, kazao je Putin.

Istovremeno, oglasio se i premijer Francuske Manuel Valls koji je zamolio bivšeg francuskog predsjednika da prilikom boravka u Moskvi ne dovodi u pitanje trenutnu poziciju francuskih vlasti.

„Ono što molim našu opoziciju jeste da ne dovodi u pitanje to što se trenutno dešava. Potrebno nam je jedinstvo, jer to je element snage i autoriteta koju Francuska ima spolja“, rekao je Valls.

Sarkozy, koji se nada pobjedi na predsjedničkim izborima 2017. godine, doputovao je u Moskvu sa delegacijom republikanaca.

Izvor: Agencije