SAD: Policija tvrdi da se 18-godišnji Afroamerikanac ubio, porodica ne vjeruje

U najnovijem incidentu mediji su ubijenog mladića identificirali kao Amondereza Greena (AP)
U najnovijem incidentu mediji su ubijenog mladića identificirali kao Amondereza Greena (AP)

Nakon sukoba s policijom u St. Louisu, u američkoj saveznoj državi Missouri, 18-godišnji Afroamerikanac koji je zadobio prostrjelnu ranu na licu, u četvrtak je preminuo u bolnici, prenosi agencija Reuters.

U izvještaju policije se navodi kako je mladić počinio samoubistvo vlastitim pištoljem, no porodica osporava policijski izvještaj i tvrdi kako vjeruje da je mladić bio nenaoružan i da ga je ubila policija.

Normandy, predgrađe St. Louisa, u blizini je Fergusona u kojem su u augustu 2014. godine izbili žestoki protesti zbog policijske brutalnosti nakon što je policajac ubio nenaoružanog 18-godišnjeg Afroamerikanca.

U najnovijem incidentu mediji su ubijenog mladića identificirali kao Amondereza Greena.

Poziv zbog uznemirenosti

Policija nije objavila podatke o boji njegove kože, ali videosnimak kojeg je objavio Huffington Post prikazuje njegovog oca koji je Afroamerikanac.

Policijska uprava je izdala saopćenje u kojem se navodi kako je Greenova porodica pozvala u srijedu policiju u svoj dom jer je mladić bio uznemiren i suicidalan, no on nije htio razgovarati s policajcima i odbijao je svaku suradnju.

Nakon što se udaljio, policija ga je pratila, a Green je izvadio pištolj i zapucao.

Policajci su uzvratili vatru, ali vjeruju da ga nisu pogodili jer je pobjegao, a nakon toga su čuli pucanj. Pronašli su ga s propucanim licem i odvezli u bolnicu u kritičnom stanju.

Proglašen je mrtvim u bolnici u St. Louisu, ali službeni uzrok smrti još nije utvrđen.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO