MI5: ISIL planira masovni napad u Velikoj Britaniji

Parker tvrdi da su četiri petine resursa različitih agencija usmjerene na zaustavljanje terorističkih planova i napada (Getty Images)
Parker tvrdi da su četiri petine resursa različitih agencija usmjerene na zaustavljanje terorističkih planova i napada (Getty Images)

Grupa Islamska država Irak i Levant planira masovni napad u Velikoj Britaniji, upozorio je direktor sigurnosne i obavještajne agencije MI5 Andrew Parker.

Rekao je kako su prijetnje britanskih militanata koji su otišli u borbu za ISIL – konstantne.

Javno je prvi put priznao da je MI5 morao izvršiti “hakerske napade protiv terorističkih mreža, kako bi se probili u njihovu komunikaciju”, piše britanski list Telegraph.

Također, tvrdi da je trenutni nivo prijetnji i opasnosti najviši u posljednje 32 godine koliko radi svoj posao.

Planovi i napadi

U posljednjih godinu dana Agencija je osujetila šest planova napada, a dodatno njih sedam izvan Velike Britanije.

Parker tvrdi kako su četiri petine resursa različitih agencija usmjerene na zaustavljanje planova i napada, od kojih je većina povezana sa ISIL-om.

 “Više od 750 ekstremista iz ove je zemlje otputovalo u Siriju, a prijetnje se ne smanjuju. Viđamo planove protiv Ujedinjenog Kraljevstva koje diktiraju teroristi u Siriji. Lako se dogovaraju zahvaljujući dobrim konekcijama i sofisticiranoj metodi komunikacije preko društvenih mreža.”

Iako je uspon ISIL-a dominirao svjetskim medijima, Parker tvrdi kako i dalje postoji ozbiljna prijetnja pripadnika Al-Kaide koji, također, planiraju masovne napade u Velikoj Britaniji.

Izvor: Agencije


Povezane

Američka vojska osmislila je novu strategiju borbe protiv grupe Islamska država Irak i Levant ‘Tri R’, što znači i podršku akciji na tlu.

28 Oct 2015

Reporteri bez granica objavili su da je grupa Islamska država Irak i Levant ubila najmanje 13 od 48 novinara koje je otela u iračkom gradu.

28 Oct 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO