Kina ukinula politiku jednog djeteta

Kina je u četvrtak nakon tri i po desetljeća službeno ukinula strogu politiku jednog djeteta i ubuduće će svi parovi moći imati dvoje djece, javila je agencija Xinhua.

Kontroverzna politika jednog djeteta uvedena je 1979. godine kako bi se suzbio rapidan rast broja stanovnika.

Mjera je, međutim, dovela i do starenja stanovništva i gubitka radne snage.

Politika jednog djeteta ublažena je 2013. kada je nekim parovima pod određenim okolnostima dopušteno drugo dijete.

Veliki je broj naučnika posljednjih godina pozivao Vladu u Pekingu da reformira stroga pravila porodičnog planiranja, koja su nametnula demografske okove kineskoj privredi.

Pobačaj i sterilizacija

Broj radno sposobnih stanovnika počeo je padati 2012. godine i Kina je mogla postati prva zemlja koja će ostarjeti prije nego što se obogati.

Odluka o ukidanju politike jednog djeteta usvojena je na zatvorenom sastanku Komunističke partije, na kojem se odlučivalo o finansijskim reformama i zadržavanju privrednog rasta od 2016. do 2020. godine.

Zasad nema informacija o detaljima nove politike dva djeteta i vremenskom okviru njene provedbe.

Porodice koje su dosad kršile pravilo jednog djeteta bivale su novčano kažnjene, neki su gubili radna mjesta, a u nekim slučajevima majke su se čak prisiljavale na pobačaj i sterilizaciju.

Vodeći kineski demograf Wang Feng tu je odluku nazvao historijskim događajem koji će promijeniti svijet, ali neće ukloniti sve izazove starenja kineskog stanovništva.

“To je odluka koju smo čekali naraštajima, ali smo čekali predugo”, rekao je.

Procjenjuje se da je politika jednog djeteta spriječila rođenje 400 miliona ljudi.

Izvor: Agencije