Federica Mogherini: EU prijeti raspad

Jean-Claude Juncker i Werner Faymann su poručili da za ograde nema mjesta u Evropi (EPA)
Jean-Claude Juncker i Werner Faymann su poručili da za ograde nema mjesta u Evropi (EPA)

Europskoj uniji prijeti “raspad”, ako ne odgovori kolektivno i instrumentima EU-a na izbjegličku krizu, najgoru na Starom kontinentu još od Drugog svjetskog rata, upozorava šefica diplomacije EU-a Federica Mogherini.

U intervjuu koji u četvrtak objavljuje dnevnik Il Sole 24 Ore navela je da će se, ako se EU bude naprosto oslanjala na odgovore pojedinačnih država na ovo europsko pitanje, “kriza pogoršati, uz lančane reakcije javnog mnijenja i nacionalnih vlada”, prenosi Tanjug agenciju AFP.

‘Za ograde nema mjesta’

Da bi se to spriječilo, Unija mora biti opremljena “instrumentima koji će biti dorasli izazovu, a bez kojih postoji rizik od raspada EU-a”, upozorila je Mogherini.

Austrija je u srijedu najavila plan gradnje ograde na granici sa Slovenijom, također članicom EU-a, kako bi “kontrolirala priljev izbjeglica”, a i službena Ljubljana je nagovijestila slične korake.

Ubrzo nakon toga dogovoren je sastanak predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera i austrijskog kancelara Wernera Faymanna, nakon kojeg je objavljeno priopćenje u kojemu su istaknuli da “za ograde nema mjesta u Europi”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO