UN: Raste broj pogubljenja u Iranu

Ujedinjeni narodi pozivaju Iran da uvede moratorij na pogubljenja za nenasilna krivična djela i nad maloljetnicima (EPA)

Broj pogubljenja u Iranu od 2005. godine raste eksponencijalnom stopom i ove godine bi mogao premašiti 1.000, kao posljedica oštrih mjera službenog Teherana protiv krijumčarenja droge, rekao je posebni izvjestitelj Ujedinjenih naroda za ljudska prava u Iranu Ahmed Shaheed.

U izvješću dostavljenom Općoj skupštini UN-a naveo je kako Iran izvršava više smrtnih kazni po stanovniku od ijedne druge zemlje u svijetu, prenosi Tanjug agenciju AP.

Izvjestitelj UN-a je stopu pogubljenja u Iranu nazvao alarmantnom i naveo kako je ta zemlja “na putu da do kraja godine premaši brojku od 1.000 pogubljenja”.

Shaheed je naveo kako veći dio tih pogubljenja predstavlja kršenje međunarodnih zakona, koji zabranjuju izvršenje smrtne kazne za nenasilna kaznena djela i nad maloljetnicima.

Rekord će biti nadmašen

Pozvao je Iran da uvede moratorij na pogubljenja u tim slučajevima, kao i u svim slučajevima osim “najtežih zločina”, kod kojih se može dokazati da je postojala namjera ubojstva koja je rezultirala gubitkom života.

Shaheed je istaknuo da će “šokantno visok broj pogubljenja” od 753, koje je Iran izvršio tijekom 2014. godine, što je dosadašnji rekord, ove godine biti premašen.

U sedam mjeseci ove godine, zaključno sa srpnjem, najmanje 694 osobe su pogubljene vješanjem u Iranu, kazao je Shaheed.

Istodobno, više organizacija za zaštitu ljudskih prava navode da je taj broj u deset mjeseci ove godine već premašio 800.

Shaheed je dodao kako se 69 posto pogubljenja izvršenih tijekom prvih šest mjeseci 2015. godine odnosi na kaznena djela vezana uz narkotike, što ukazuje na rastuću zlouporabu droga u toj zemlji.

Izvor: Agencije


Povezane

Kina je na vrhu s najmanje 2.400 izvršenja, 67 posto od ukupnog broja u svijetu, slijede Iran i Saudijska Arabija.

Published On 31 Jul 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO