Kina najlošija po slobodi interneta

U julu je usvojen opsežan zakon o nacionalnoj sigurnosti, čime je još više pojačana kontrola interneta u Kini (EPA)

Kina je, nakon uvođenja pojačanog elektroničkog nadzora i kontrole interneta, trenutačno na posljednjem mjestu u svijetu kada je riječ o slobodi interneta, tvrdi u srijedu u svom godišnjem izvješću o globalnoj medijskoj slobodi Freedom House.

“Tijekom protekle godine pojačani naglasak na kontroli informacija rezultirao je neskrivenom agresijom na slobodu interneta”, objavio je Freedom House u dijelu izvješća o Kini.

Ta zemlja je blokirala gotovo 3.000 web-stranica i internetskih usluga poput Gmaila, Googlea, Picase i društvenih mreža poput Facebooka, Youtubea i Twittera.

Kineske su vlasti u siječnju izvijestile o nadogradnji sustava internetske kontrole, poznatog kao “Veliki vatreni zid”.

Bojazan od špijuniranja

U srpnju je usvojen opsežan zakon o nacionalnoj sigurnosti, čime je još više pojačana kontrola interneta, a državi je još više omogućeno da “poduzme sve neophodne mjere” u zaštiti svoje suverenosti.

Kina je, također, posljednjih godina uhitila stotine novinara i bloggera u borbi protiv “lažnih glasina” na internetu.

Strani diplomati se pribojavaju da će taj zakon omogućiti tajni pristup podacima u cilju špijuniranja, jer bi vladini inspektori mogli natjerati tehnološke tvrtke u Kini da odaju osjetljive informacije.

Freedom House je odmah ispred Kine, kao najlošije zemlje glede slobode interneta, svrstao Siriju i Iran.

Sjeverna Koreja nije uključena u izvješće, jer nije bilo dovoljno informacija da bi se uopće moglo procijeniti stanje u toj zemlji.

Izvor: Agencije