Izbjeglice: Hvala Austriji, idemo u Njemačku

Austrija i narednih dana računa na veći priliv izbjeglica koje preko te zemlje žele da stignu u Njemačku.

Osposobljuju se dodatni kapaciteti za prihvat, a na graničnim prelazima uspostavlja se red kako bi se izbjegle dodatne gužve.

Za najveći broj izbjeglica to je posljednja faza dugog i teškog putovanja.

U Salzburgu trenutno boravi 470 izbjeglica, a najviše njih iz Sirije i Afganistana.

“Njemačka je izvikana. Svi kažu ‘Angela, Angela…’, jer je [njemačka kancelarka] Angela Merkel, onda kada je željeznička stanica u Budimpešti postala pretijesna, rekla: ‘Otvorite granice, da se ne desi katastrofa.’ I to je to. Izbjeglice uvijek žele naprijed, a da i ne znaju šta ih čeka. Kad ih pitamo: ‘Znate li gdje ste?’, kažu ne znaju da su u Austriji”, izjavila je Doraja Eberle iz organizacije Bauern helfen Bauern.

Funkcionalan sistem

Ahmad, izbjeglica iz Sirije, zna gdje se nalazi, ali i gdje želi stići.

“Rekli su mi da je Njemačka najbolje mjesto na koje možemo stići. Kad smo došli ovdje, dali su nam ove trake. Prozivat će nas po abecedi. Dvije tačke znače da smo tu dva dana, jedna tačka – dan”, rekao je Ahmad.

“Moram dalje, samo radi svog sina, jer je on u Njemačkoj. Kad bi on bio ovdje, i ja bih ostala. Ovako, ne mogu… Danas bismo trebale ići, ali se bojim. Zašto?  Možda će nam reći ‘ne’. Da ne možemo ostati”, kazala je Hasni, izbjeglica iz Sirije.

Pravila podrazumijevaju i čekanje kolikogod to bilo teško za Hasni, njene dvije djevojčice i bilo koga u ovom centru.

“Ne moramo trenirati strogoću. Kad ti ljudi nama dođu, znaju tačno kako sistem funkcionira. Prihvataju našu ponudu. Dajemo im hranu, smještaj, odjeću, tuširanje… oni to rado prihvate i čekaju tih 24 do 36 sati, koliko borave ovdje”, kazao je Egon Leitner, upravitelj tranzitnog izbjegličkog centra.

Glavno odredište Njemačka

“Kroz ovaj prihvatni centar, dva kilometra udaljen od granice, dnevno prođe i do 1.000 ljudi. Svi su u tranzitu. Njihovo glavno odredište je Njemačka”, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Nadina Maličbegović.

A do tog cilja samo je još jedna stanica.

“Zapravo, to će biti moja posljednja destinacija, jer imam na umu projekt, želim nastaviti školovanje, i vjerujem da će se ostvariti. Sretan sam i pun nade”, zaključio je Abdul, izbjeglica iz Sirije.

Tamo, s druge strane mosta, čeka ih novi život. Daleko od Sirije, Iraka ili Afganistana, krenut će iznova.

Izvor: Al Jazeera