Vučić otvorio rusko-srpski biznis forum

Srbija je jedna od rijetkih zemalja u Evropi koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji (EPA)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić otvorio je u utorak u Moskvi rusko-srpski biznis forum.

Predstavnici oko 120 kompanija iz Srbije i oko 100 ruskih imat će priliku razgovarati o uslovima investiranja u Srbiju, ali i konkretnim planovima u direktnim međusobnim razgovorima, rekao je ranije predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

U četvrtak s Putinom

Aleksandar Vučić sastat će se u četvrtak sa šefom ruske države Vladimirom Putinom, potvrđeno je Tanjugu u Moskvi.

“Očekujem da se vratimo s konkretnim ugovorima”, izjavio je Čadež, ističući da je riječ o najvećoj i najznačajnijoj privrednoj delegaciji Srbije u posjeti Ruskoj Federaciji.

On je istakao da je riječ prevashodno o kompanijama iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, metaloprerađivačke industrije, proizvodnje guma i plastike, turizma i da bi se trebali očekivati dobri rezultati.

Susret s Medvedevom

Vučić se kasnije u utorak sastao s premijerom Ruske Federacije Dmitrijem Medvedevom, s kojim je razgovarao o ekonomskoj saradnji, na temelju velikog interesa koje su kompanije iz dvije zemlje potvrdile na bizsnis forumu.

“Velika, sadržajna, sveobuhvatna posjeta, imajući u vidu naše razgovore, forum ‘Otvorene inovacije’, gdje ćemo se sastati s poslovnim svijetom i, na kraju, razgovor s predsjednikom naše zemlje” Vladimirom Putinom, precizirao je Medvedev agendu i ciljeve posjete na početku razgovora s Vučićem.

Ruski premijer je izrazio uvjerenje da će sadržajna agenda Vučićeve trodnevne posjete Moskvi biti na korist rusko-srpskim odnosima.

Vučić je rekao kako računa da će njegova posjeta donijeti rezultate.

“Smatram da će naši odnosi, odnosi prijateljstva i saradnje, u budućnosti biti bolji, ako je to moguće”, kazao je premijer Srbije.

Vučić je izjavio u utorak ujutro da je cilj njegove posjete Moskvi da se u razgovorima s rukovodstvom Ruske Federacije postignu važni i dobri rezultati za građane Srbije i za buduće odnose dvije zemlje.

“Možemo dalje, u još većem procentu, da razvijamo naše trgovinske odnose. Možemo mnogo toga da uradimo na poboljšanju političke saradnje. Rusija se uvek pojavljuje kao jedna od tri najvažnija trgovinska partnera Srbije. Mislimo da ima mnogo prostora za unapređenje naše saradnje u o blasti građevinarstva, poljoprivrede, i industrije razume se, ali i namenske industrije. Mnogo dogovora možemo da postignemo”, rekao je Vučić za agenciju Sputnjik.

‘Čisti odnosi i računi’

On je naglasio da je važno da Srbija i Rusija imaju čiste odnose i račune i da je na takvim temeljima najlakše i najbolje graditi dobre odnose.

“Važno je da se postigne dogovor oko otplate starih dugova prema Gazpromu, koji imamo zbog neplaćanja gasa u vreme nekih prethodnih vlada”, napomenuo je Vučić.

Podsjećajući da je Srbija jedna od rijetkih zemalja u Evropi koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji, Vučić je kazao da je cilj da se grade dobri politički odnosi i da je zato važno nastaviti s razvijanjem takve politike, kao i politike vojne neutralnosti.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO